Videospeler inladen...

Allesverslindende "monsterwesp" opnieuw gesignaleerd in Vlaanderen

Ook in West-Vlaanderen is nu voor het eerst een Aziatische hoornaar opgedoken, een exoot die een ernstige bedreiging vormt voor imkers en vooral hun honingbijen. Natuurpunt en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek vragen om waarnemingen te melden.

"Oei, de Vespa velutina nigrithorax teistert nu ook West-Vlaanderen." Dat is wellicht wat enkele mensen dachten toen ze in Wevelgem een Aziatische hoornaar zagen voorbijvliegen. De waarneming werd meteen gemeld en terecht misschien wel, want de "monsterwesp" vormt een bedreiging voor honing- en wilde bijen.

"De hoornaars vallen in groep bijen aan", vertelt Tim Adriaens, bioloog en expert exoten bij het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO). "En in tegenstelling tot inheemse wespen doen ze dat aan de ingang van de bijenkasten. Het zijn echte veelvraten die de bijenpopulatie in een kast serieus kunnen decimeren." Honingbijen zouden volgens natuurorganisatie Natuurpunt bovendien weinig verweer hebben tegen de hoornaars, omdat ze zich nog niet hebben kunnen aanpassen aan de exoten.

Hoornaars zijn veelvraten die de bijenpopulatie in een kast serieus kunnen decimeren

De eerste Aziatische hoornaar in Vlaanderen werd al in mei waargenomen in een bijenkast in Oudenaarde, in Oost-Vlaanderen. Imkers werden toen opgeroepen om alert te zijn. Want de hoornaars vormen niet alleen een bedreiging voor hun bijenkasten maar ook voor onze inheemse bestuivers, zoals zweefvliegen of solitaire bijen. Daarom staan de "monsterwespen" ook op Europese lijst van te bestrijden exoten.

"Eigenlijk zagen we dit al aankomen, maar de komst van hoornaars kunnen we helaas niet echt verhinderen", geeft Adriaens toe. "Bestrijden kan wel, dan moeten de nesten verdelgd worden, maar die moeten we dan eerst wel vinden natuurlijk." Daarom werd in Wevelgem - waar de hoornaar werd gespot - al een eerste zoekactie georganiseerd, zonder resultaat weliswaar.

"De Aziatische hoornaar is een zwarte wesp van ongeveer 3,5 cm, die gele poten heeft", besluit Adriaens, "een indrukwekkend beestje dus. Als je er eentje tegenkomt kan je dat altijd melden op waarnemingen.be/exoten. De "monsterwespen" zijn voor mensen niet gevaarlijker dan andere wespen, tenzij je natuurlijk hun nest zou bedreigen." Een waarschuwing die bij het spotten misschien niet onbelangrijk is.  

Vanavond in "De afspraak"

Is de Aziatische hoornaar een "natural killer bee"? Bioloog Dirk Draulans schetst vanavond in "De afspraak" de omvang van het probleem. Vanavond om 20.30 uur op Canvas.

Meest gelezen