AFP or licensors AFP OR LICENSORS

CIA: "Kim Jong-un is een heel rationele man met een duidelijk plan"

Volgens een Korea-expert van de CIA is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un "een rationele man met een duidelijk plan". Dat staat lijnrecht tegenover de communicatie van de Amerikaanse president Donald Trump.

De Amerikaanse president Trump steekt zijn minachting voor Kim Jong-un niet onder stoelen of banken. In zijn tweets noemt hij de Noord-Koreaanse leider "little rocket man". Volgens Trump valt er met hem niet te praten en hij noemde hem ook letterlijk "een gek".

Een heel andere wind lijkt er te waaien bij de inlichtingendienst CIA. Een hooggeplaatste Korea-kenner bij de CIA zei tijdens een speech in Washington dat Kim Jong-un een heel rationele man is en dat hij een duidelijk plan voor ogen heeft.

Kim Jong-un wil dat zijn land uiteindelijk erkend wordt als een belangrijke nucleaire macht, zei Korea-kenner Yong Suk Lee in zijn speech. Dan wil hij door onderhandelingen de Amerikanen van het Koreaanse schiereiland krijgen.

De CIA ziet ook dat Kim Jong-un oorlogstaal spreekt, maar om een gewapend conflict staat hij niet te springen, klinkt het. "Hij wil wat alle autoritaire leiders willen, namelijk een hele lange tijd regeren en dan vreedzaam sterven in zijn bed."

Meest gelezen