Havenhuis onthult "De herrijzenis van Antigoon" in Antwerpen

Aan het Havenhuis in Antwerpen is "De herrijzenis van Antigoon" voorgesteld, een beeld dat de broze toegankelijkheid van de Schelde symboliseert.

Silvius Brabo die de hand van de reus Druon Antigoon afhakt en in de Schelde gooit: het is de ultieme stadslegende van Antwerpen. Kunstenaar Bruno Kristo greep het verhaal aan voor "De herrijzenis van Antigoon", een werk uit 2012 dat al op verschillende plekken in de stad was te zien en dat vandaag een vaste stek op het Zaha Hadidplein bij het Havenhuis heeft gekregen.

"De herrijzenis van Antigoon" symboliseert de strijd die al eeuwen woedt om de Schelde open en bevaarbaar te krijgen en te houden, zoals na de val van Antwerpen in 1585.

"De Schelde tolvrij en toegankelijk houden is niet alleen een zaak van het verleden, want enkele jaren geleden hebben we nog een strijd moeten voeren met Nederland - gelukkig louter politiek en niet met wapens - over de verdieping van de Schelde", zegt havenschepen Marc Van Peel (CD&V).

"Dit werk heeft dus een grote symbolische waarde voor ons, want het stelt de hand van Antigoon voor die weer uit het water dreigt te komen. Het is aan ons en de volgende generaties om ervoor te zorgen dat er bij wijze van spreken geen Antigoon meer terugkeert."

Meest gelezen