Havens naar Europees Gerechtshof vanwege vennootschapsbelasting

De Belgische havens willen voor het Europese Hof van Justitie een Europese beslissing over de vennootschapsbelasting aanvechten. Tot nu moeten de havens die belasting niet betalen. Maar volgens Europa is die vrijstelling een vorm van staatssteun en in strijd met de Europese regels.  

De Belgische havens zouden vanaf volgend jaar door Europa verplicht worden om de vennootschapsbelasting wel te betalen. Een maatregel waardoor de havenbesturen vrezen dat ze miljoenen euro's zullen moeten ophoesten.

"En dat is onterecht", zegt Annik Dirkx van de Antwerpse haven, "want de havens zijn geen vennootschappen. Winst is niet het eerste doel, we willen vooral toegevoegde waarde en tewerkstelling creëren voor de bedrijven in de haven." 

Volgens Dirkx zal de impact van de Europese beslissing aanzienlijk zijn en verschillende miljoenen euro's kosten. "Dat zijn middelen die we niet meer kunnen investeren in andere projecten, projecten ten gunste van de haven en de havengemeenschap."

Meest gelezen