Helft van belangrijkste oppositiepartij van Cambodja vlucht naar het buitenland

Vanuit het Zuidoost-Aziatische land Cambodja vluchten steeds meer parlementsleden van de oppositie weg uit angst om opgepakt te worden door het regime. Volgend jaar zijn er parlementsverkeizingen.

Vandaag is ook Mu Sochua (foto boven), de 63-jarige voorzitster van de belangrijkste oppositiepartij CNRP, naar het buitenland gevlucht. Dat zou gebeurd zijn nadat ook zij bericht had gekregen dat ze gearresteerd zou worden.

Met Mu is zowat de hele top van de Cambodia National Rescue Party (CNRP) of Nationale Reddingspartij van Cambodja, gevlucht of opgepakt. De topman van die partij, Kem Sokha, was begin september samen met veel anderen gearresteerd op beschuldiging van het voorbereiden van een staatsgreep met steun van de Verenigde Staten. Vorig jaar was de meer bekende oppositieleider Sam Rainsy naar het buitenland gevlucht en werd hem verbod opgelegd om nog aan politiek te doen.

In totaal zouden nu al meer dan 20 van de 55 parlementsleden van de CNRP uit Cambodja gevlucht zijn. Nochtans had die partij in juni een verrassend goed resultaat neergezet bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ongeveer een derde van de steden en gemeenten waren in handen gekomen van de grootste oppositiepartij. In september werd ook The Cambodia Daily onder druk van de regering gesloten. Dat was een van de laatste neutrale kranten in het land.

Regime van Hun Sen wil kost wat kost aan de macht blijven

Volgend jaar zijn er parlementsverkiezingen in Cambodja en die beloofden voor het eerst sinds lang spannend te worden, zeker na het eerdere succes van de CNRP in juni. Te spannend wellicht voor het regime van premier Hun Sen, die sinds 1985 bijna onafgebroken met harde hand het land regeert.

Hun Sen is een voormalig medestander van het communistische terreurregime van de Rode Khmer (1975-1979), die nadien naar Vietnam vluchtte en in het spoor van de Vietnamese invasie aan de macht kwam.

Zijn Volkspartij of CPP is de spil van de macht in het land. De voorbije jaren heeft Cambodja weliswaar een forse economische groei gekend, maar de pers en de oppositie worden steeds meer aan banden gelegd. Hun Sen kan echter op de onvoorwaardelijke steun van China rekenen, dat ook fors investeert in het arme land. Dat is al eens een tegenprestatie waard, want binnen de ASEAN, de regionale organisatie voor Zuidoost-Azië, trekt Cambodja vaak de pro-Chinese kaart tegenover Vietnam en andere landen, onlangs nog in het dispuut over de Zuid-Chinese Zee.

Meest gelezen