Kortverhaal dat Ernest Hemingway schreef toen hij 10 was, duikt op in Florida

In Florida is een onbekend kortverhaal van Ernest Hemingway boven water gekomen. Het gaat om een fictief reisverslag dat de beroemde auteur neerpende toen hij 10 was.

"We gaan op reis naar Europa." Zo begint het kortverhaal dat Ernest Hemingway op 8 september 1909 in een schriftje neerpende. Amper 10 jaar was hij op dat moment, maar toch wist hij een fictief reisverslag van 14 bladzijden over een trip door Ierland en Schotland te verzinnen.

Meer dan een eeuw wist niemand van het bestaan van het kortverhaal af. Tot historicus Brewster Chamberlin en uitgever Sandra Spanier van het Hemingway Letters Project afgelopen voorjaar in het archief van de familie Bruce in Key West in Florida begonnen te spitten, weet The New York Times.

Mary Welsh

De familie Bruce kon het destijds goed vinden met Hemingway, zo goed dat zijn vierde echtgenote Mary Welsh na zijn dood delen van zijn persoonlijke archief bij hen achterliet. Zo belandde het kortverhaal in Key West.

Toen Spanier het schriftje in mei van dit jaar voor het eerst in handen kreeg, had ze eerst niet door dat het om een onbekend werk van Hemingway ging. Pas toen ze na een gesprek met Chamberlin tot de conclusie kwam dat de auteur nooit een reis door Ierland en Schotland heeft gemaakt, besefte ze dat het om een uniek fictiewerk van zijn hand ging.

Orkaan Irma

Begin vorige maand sloeg Spanier en Chamberlin nog even de schrik om het hart toen orkaan Irma met volle kracht over Florida raasde. Gelukkig bleef het huis van de familie Bruce grotendeels gespaard en bleek het schriftje intact.

De erfgenaam van de familie Bruce heeft alvast zijn lesje geleerd. Om te voorkomen dat een volgende orkaan het schriftje en de andere objecten uit het persoonlijke archief van Hemingway vernielt, overweegt hij het te verkopen.

Wie was Ernest Hemingway?

Ernest Hemingway was een Amerikaanse auteur die leefde van 1899 tot 1961. Hij schreef iconische boeken als "De oude man en de zee". In 1954 won hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Meest gelezen