Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Levenslange gevangenisstraf voor 41 putschisten die Turkse president Erdogan moesten vermoorden

De rechter in Mugla (in het zuidwesten van Turkije) heeft 41 putschisten tot levenslang veroordeeld, nadat ze schuldig waren bevonden aan poging tot moord op president Recep Tayyip Erdogan. De moordpoging kaderde in de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar. Het was de bedoeling Erdogan gevangen te nemen of te doden.

Maar de aanslag op Erdogan mislukte, omdat de aanvallers te laat arriveerden in het hotel waar Erdogan verbleef in Marmaris, een badplaats in het zuidwesten van Turkije. De Turkse president was er met zijn familie op vakantie. Het gezelschap had het hotel net verlaten, toen het moordcommando arriveerde. Er volgde toch nog een vuurgevecht, dat het leven kostte aan twee politieagenten. De aanvallers sloegen op de vlucht en werden enkele dagen nadien gevat.

De belangrijkste veroordeelde is ex-generaal Gökhan Sönmezates die gezien wordt als de leider van de groep putschisten. Er werd ook een ex-militair vrijgesproken, en de dossiers van nog drie andere beschuldigden werden van de zaak afgesplitst en zullen apart behandeld worden. Bij die drie is Fethullah Gülen, die door de Turkse regering gezien wordt als het brein achter de putsch. Gülen ontkent dat. Hij verblijft in de VS. 

Meest gelezen