Videospeler inladen...

May: "EU-burgers die hier een leven hebben opgebouwd, blijven welkom"

In Manchester heeft de belaagde Britse premier Theresa May het congres van haar Conservatieve partij moed ingesproken. De brexit was uiteraard het belangrijkste agendapunt, maar er zijn meer kopzorgen.

Er werd uitgekeken naar de speech van de premier, want haar regering en Conservatieve partij hangen in de touwen sinds de forse opdoffer bij de vervroegde verkiezingen die May voor juni had uitgeschreven en waarin ze de absolute meerderheid in het Lagerhuis verkwanseld heeft. May bood de Conservatieven dan ook haar verontschuldigingen daarvoor aan.

De brexitonderhandelingen stonden natuurlijk bovenaan de agenda. May toonde zich nu een pak meer verzoenend: "EU-burgers die hier een leven hebben opgebouwd, blijven hier welkom. Wij willen dat u hier blijft", luidde het. Op die manier probeert ze een belangrijke bekommernis van de Europese Commissie weg te nemen: het statuut van de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit.

Premier May begrijpt de frustratie van velen over de trage vooruitgang van de onderhandelingen met de EU27, de overblijvende EU-lidstaten na de brexit, maar beloofde een akkoord dat goed is voor Groot-Brittannië en voor de Europese Unie.

Op zoek naar een "mainstream Conservative political agenda"

Theresa May wil dat haar partij ook een brede en toekomstgerichte agenda uitwerkt "om de ideeënstrijd in een nieuwe generatie nogmaals te winnen". Dat is een duidelijke verwijzing naar de plotse aanhang van de erg linkse Labourleider Jeremy Corbyn bij veel jonge Britten.

De erg verdeelde Conservatieven moeten volgens haar opnieuw oor hebben voor wat er leeft bij de bevolking. Eén van die bezorgdheden is betaalbaar wonen, vooral in regio's zoals de hoofdstad Londen. May wil daarvoor twee miljard pond sterling uittrekken voor betaalbare woonprojecten. De kwestie is bijzonder actueel geworden door de brand in de sociale Grenfell Tower in Londen waarbij tientallen doden zijn gevallen.

Premier May lijkt voorlopig nog wel stand te houden te midden van onrust binnen haar eigen partij. De flamboyante minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson leek de voorbije weken May van de troon te willen stoten, maar heeft onder druk van de Conservatieve fractie gas moeten terugnemen. Dat sluit niet uit dat er andere rivalen in haar partij zitten, maar die lijken geen haast te maken om May buiten te werken.

Meest gelezen