Muyters wil zelf investeren in datanetwerk

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters wil dat Vlaanderen meebouwt aan een supersnel glasvezelnetwerk. Dat is volgens Muyters nodig omdat de stroom van digitale gegevens explodeert. Om zijn project te realiseren, wil hij samenzitten met de telecombedrijven Telenet en Proximus. Maar Muyters sluit niet uit dat Vlaanderen zelf kabels in de grond zal trekken.

Op dit moment liggen in Vlaanderen twee volwaardige netwerken: de kabel van Telenet en het koper- en glasvezelnetwerk van Proximus. Beide bedrijven investeren zwaar in hun netwerken. Uit een recente studie van de Europese Commissie blijkt dat ons land in Europa koploper is op het vlak van de kwaliteit van vaste telecomnetwerken.  Maar Muyters wil nog een stap verder gaan: de capaciteit moet omhoog, het netwerk moet voor iedereen openstaan, en de gebruikers moeten kunnen genieten van een betaalbaar tarief.

Als beide operatoren die ambities van Muyters niet kunnen waarmaken, komt er begin volgend jaar een nieuw overheidsbedrijf dat de aanleg van het netwerk moet coördineren. Muyters denkt aan samenwerking met de steden en gemeenten en de gasnetwerkbeheerder Fluvius (Eandis en Infrax). De kostprijs kan dan oplopen tot 3 miljard euro.

Proximus en Telenet willen ambitie van Muyters zelf waarmaken

Proximus reageert verrast op de plannen van Muyters. Proximus heeft in december vorig jaar aangekondigd om in de komende 10 jaar 3 miljard euro te investeren in de versnelde uitrol van glasvezel, met als doel ten minste 85% van de bedrijven en meer dan 50% van de gezinnen te bereiken.

Telenet beklemtoont dat het achter de ambitie staat om van Vlaanderen een digitale regio te maken waar supersnel internet voor iedere Vlaming beschikbaar is.  Telenet werkt daar naar eigen zeggen aan en zal tegen 2019 overal in Vlaanderen meer dan 1 Gigabit/seconde kunnen aanbieden waardoor Vlaanderen aan de kop in Europa blijft. 

Meest gelezen