N-VA hangt vlag Catalaanse onafhankelijkheid in parlement: "Uit solidariteit, dat is toch geen probleem?"

In de gebouwen van de Kamer hangt sinds begin deze week de vlag van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Die werd daar gehangen door medewerkers van de N-VA, "uit solidariteit" met de gebeurtenissen van vorig weekend in Catalonië. "We hebben nog geen opmerkingen gekregen vanuit de diensten."

Het was CDH-fractieleidster Catherine Fonck die een foto van de vlag op Twitter plaatste. "Nieuwe look voor de gang in het Huis van Parlementsleden in het Paleis der Natie. Niet nodig te verduidelijken door welke partij", doelde ze op N-VA.

"Klopt", bevestigt N-VA-fractiewoordvoerder Diederik Demuynck. De vlag hangt in het Huis van de Parlementsleden, waar de Kamerleden en de medewerkers van de fracties hun kantoor hebben, dus niet in het gedeelte waar de vergaderingen effectief plaatsvinden. "Ze hangt daar al sinds maandag, in een zijgang van de fractiemedewerkers."

Zoals bekend ligt de Catalaanse zaak veel N-VA'ers na aan het hart. Daags na het brutale optreden van de Spaanse ordediensten tijdens het referendum in Catalonië, pleitte het partijbestuur van de Vlaams-nationalisten voor een dialoog "om gevolg te geven aan de wilsuiting van het Catalaanse volk". Zoals bekend steunde ruim 90 procent van de opgedaagde Catalanen voor onafhankelijkheid.

Solidariteit

De woordvoerder ziet ook geen probleem met de aanwezigheid van de vlag. "Ze hangt daar uit solidariteit. Ik zou niet weten waar zich daarmee een probleem zou stellen. We hebben er nog geen opmerkingen over gekregen vanuit de diensten."

Voor alle duidelijkheid: de vlag die de N-VA heeft opgehangen, is niet de "senyera", de officiële vlag van de regio Catalonië of van het oude koninkrijk Aragon met een geel vlak en vier rode strepen. Het gaat wel om de "estelada" met de ster in een blauwe driehoek, de vlag van de beweging die streeft naar Catalaanse onafhankelijkheid.

Meest gelezen