N-VA wil woningen voorbehouden aan eigen inwoners

In de 104 gemeenten met de duurste vastgoedprijzen of hoogste percentage inwijkelingen moet 20 tot 40 procent van de grote woonprojecten voorbehouden worden voor de eigen inwoners en hun kinderen. Zo wil de N-VA het "Wonen in Eigen Streek" nieuw leven inblazen.

"We maken ons sterk dat we een voorstel uitgewerkt hebben dat de toets van het Grondwettelijk Hof en het Europees Hof van Justitie kan doorstaan", zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys in De Ochtend op Radio 1. Hij verwijst daarmee naar een eerder decreet dat eind 2013 de toets van het Grondwettelijk Hof niet overleefde.

"We willen het mensen mogelijk maken om te blijven wonen in de gemeente waar ze een nauwe band mee hebben, maar waar het duur is om te wonen. We focussen daarbij op mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale woning, maar ook niet rijk genoeg zijn om alleen op te boksen tegen de stijgende vastgoedprijzen. We doen dat door private projectontwikkelaars te verplichten hun aanbod aan te passen en 20 procent van een nieuwe ontwikkeling voor te behouden voor Wonen in Eigen Streek."

De N-VA focust op gemeenten die het duurste zijn om een woning of bouwgrond te kopen, en gemeenten die het meest onder druk staan door inwijking. De 104 geselecteerde gemeenten beslissen elk zelf of ze al dan niet in het systeem stappen. Doen ze het, dan wordt in elk privaat woonproject minstens 20 procent van de woningen of kavels gereserveerd voor gezinnen met lokale binding en een modaal inkomen, bij openbare tot 40 procent.    

De potentiële koper van een zogenaamde 'Woning-In-Eigen-Streek' moet een lokale binding hebben met de gemeente waar hij of zij wil kopen. "Geboren zijn in de gemeente bijvoorbeeld, of er 10 jaar onafgebroken wonen. Maar ook daar werken of kinderen hebben die er naar school gaan, staat in de criteria", zegt Lorin Parys. "Er is ook een duidelijke inkomensgrens vastgelegd: een gezin met twee kinderen mag maximaal 72.000 euro aan inkomsten hebben."    

Wie een Woning-In-Eigen-Streek verwerft, moet 20 jaar eigenaar blijven. Wanneer hij of zij vroeger verkoopt, moet de woning verkocht worden aan iemand anders op de wachtlijst van Wonen In Eigen Streek, of moet er een financiële compensatie worden betaald, alsnog  de N-VA.

Meest gelezen