Opvolger F-16 zal wellicht niet uit Frankrijk komen

Begin september lieten de Amerikanen en Britten weten dat ze kandidaat waren om de 34 gevechtsvliegtuigen te leveren die het Belgisch leger wil aankopen ter vervanging van de F-16's. Het gaat om een miljardencontract. Ook de Fransen zijn kandidaat om de opvolger van de F-16 te leveren, maar zij  maakten enkel buiten competitie een voorstel.  Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) meent dat hij daarom niet met Frankrijk in zee kan gaan.

Voor de vervanging van de F-16's werkte de regering een openbare aanbesteding uit. Een kleine groep regeringsagentschappen die optreden namens hun vliegtuigbouwers mochten antwoorden op de 164 vragen die de federale regering in die 'Request for Government Proposal' had opgelijst. De Amerikanen dienden een uitgebreid antwoord in voor hun F-35 van Lockheed, de Britten deden hetzelfde voor de Eurofighter Typhoon. 

Brief van 3 bladzijden

Ook de Fransen kwamen met een voorstel, maar niet volgens de vooropgestelde procedure. Kort voor het verstrijken van de deadline overhandigde de Franse minister van Defensie Françoise Parly een brief van drie bladzijden aan minister Vandeput. Daarin werd een structureel partnership voorgesteld rond hun model: de Rafale van vliegtuigbouwer Dassault.

Vandeput liet een extern advocatenbureau en de legerstaf onderzoeken welke juridische waarde de brief had. Vandaag liet hij weten dat de Fransen geen prijsvoorstel hebben overgemaakt en dat ze op geen enkele opgelijste vraag hebben geantwoord. Verder onderhandelen met Frankrijk zou ons land volgens de minister dan ook kunnen blootstellen aan kritiek en rechtsvervolging. De ministerraad zal nu moeten beslissen wat er precies met de brief van de Fransen moet gebeuren.

Meest gelezen