Videospeler inladen...

VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ontkent berichten over ontslag

In een toespraak tot de pers heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson hardnekkige geruchten ontkend als zou hij ontslag willen nemen uit onenigheid met president Donald Trump. Toch is het opvallend dat de minister dat openlijk moet zeggen.

"Ik heb nooit overwogen om ontslag te nemen als minister van Buitenlandse Zaken", aldus Rex Tillerson en hij ontkende ook dat vicepresident Mike Pence hem ervan heeft moeten weerhouden dat te doen. 

Tillerson reageert zo op een bericht van de tv-zender NBC. Die had beweerd  dat Tillerson de voorbije zomer president Trump "een debiel" had genoemd en van plan was geweest om op te stappen uit onvrede met het beleid van de president. Vicepresident Pence zou toen tussenbeide zijn gekomen om Tillerson te sussen. NBC beroept zich op drie bronnen binnen de administratie van Trump.

Het blijft wel opvallend dat Tillerson nu zelf komt vertellen dat hij minister blijft en dat toont aan hoe hardnekkig die geruchten wel zijn. Net voor Tillerson zijn betoog hield, had president Trump via Twitter zijn ongenoegen geuit over het bericht van NBC. "NBC is #nepnieuws en zelfs nog oneerlijker dan CNN."

Iran en Noord-Korea blijven bovenaan de agenda van Tillerson

Minister Tillerson zei ook dat hij president Trump snel verschillende aanbevelingen zal doen over hoe op te treden tegenover Iran. Volgens Trump is het nucleaire akkoord dat Iran in 2015 met de internationale gemeenschap heeft gesloten, een erg slechte deal en zal dat er het regime in Teheran niet van weerhouden om kernwapens te ontwikkelen.

Het Congres in Washington heeft tot 15 oktober de tijd om zich daarover uit te spreken. Tillerson en zijn collega van Defensie John Mattis zouden het een slecht idee vinden als de VS eenzijdig uit dat akkoord stapt, terwijl de andere grote partners zoals de Europese Unie dat niet doen. Stafchef generaal Joseph Dunford zei onlangs ook dat Iran zich houdt aan de bepalingen van het akkoord en de EU en de andere partners vinden dat ook.

Meest gelezen