Rouhani: "Iran en Turkije kunnen het anker van stabiliteit in de regio worden"

De relaties tussen Iran en Turkije schommelden jarenlang rond het vriespunt. Vooral wegens hun verschillende politieke meningen over het conflict in Syrië. Maar nu lijken de beide buurlanden elkaar beter te begrijpen.

De gewezen rivalen Iran en Turkije leunen in de strijd tegen het terrorisme en in de afwijzing van een Koerdische staat dichter bij elkaar aan. "Wij en onze broeders in Turkije kunnen het anker van de stabiliteit in de regio worden", zei de Iraanse president Hassan Rouhani vandaag tijdens een gezamenlijk persmoment met het Turkse staatshoofd Recep Tayyip Erdogan in Teheran.

Volgens Rouhani zijn beide presidenten tegen de onafhankelijkheidsstrijd van de Koerden in Noord-Irak en - samen met Rusland - voor de voortzetting van de Syrische vredesonderhandelingen. "De Koerden in Noord-Irak zijn onze broeders en we willen ze niet onder druk zetten... maar Teheran en Ankara hebben ook strategische belangen, die ze tot uitvoering moeten brengen". Daarom zullen beide landen wijzigingen van de Iraakse grenzen nooit toelaten.

Koerden

Rouhani beloofde Erdogan ook Turkije in de strijd tegen de Koerdische rebellen bij te staan. "De strijd tegen het terrorisme wordt voortgezet, het maakt niet uit of het tegen de Islamitische Staat of tegen de PKK is", zei de Iraanse president, doelend op de Koerdische Arbeiderspartij.

 Ook Erdogan noemde het Koerdisch referendum in Noord-Irak illegaal. "Elke beslissing, die met de Mossad rond de tafel wordt genomen, kan niet legitiem zijn", zei hij. Hij benadrukte het belang van de Syrische vredesonderhandelingen in het Kazachse Astana en de daar overeengekomen de-escalatiezones. Volgens Erdogan zal het "trilaterale mechanisme" tussen Rusland, Iran en Turkije in de strijd tegen het terrorisme, tot een oplossing van het conflict in Syrië leiden.

Op economisch vlak betreurt Erdogan dat tot dusver slechts een derde van het door beide partijen beoogde handelsvolume van 30 miljard dollar werd bereikt. In de marge van een nieuw initiatief willen volgens Erdogan beide landen weldra handel in hun eigen nationale valuta voeren.

Meest gelezen