Spaanse beursaandelen lijden onder de problemen in Catalonië

De IBEX-35, de belangrijkste index van de beurs van Madrid, kleurt vandaag rood. Vooral de aandelen van Catalaanse bedrijven en dan CaixaBank en Banco Sabadell incasseren klappen.

Maandag waren de Spaanse aandelen al fors teruggetrokken na het referendum en het daarmee gepaard gaande politiegeweld van zondag. Gisteren was er even herstel, maar de verwachting dat Catalonië spoedig de onafhankelijkheid zou uitroepen, geeft de aandelen vandaag opnieuw een klap.

De twee grote banken uit Barcelona, CaixaBank en Banco Sabadell, verliezen meer dan 5% van hun koers. Het gaat om de derde en de vijfde bank in Spanje en het zijn de koplopers van de financiële sector in Catalonië. Toch moeten ook de andere Spaanse banken zoals Santander en BBVA terrein prijsgeven, maar in mindere mate. Vergeet ook niet dat de Spaanse banken enkele jaren geleden ondersteund moesten worden door een Europees hulpplan.

Caixa en Sabadell waren daar toen echter niet bij en gelden als betrouwbare banken. Het feit dat ze uit Catalonië komen, is niet vreemd aan de huidige afstraffing, al zijn die banken wel in zowat geheel Spanje actief.

Verplaatsen bedrijven hun hoofdzetel van Barcelona naar Madrid?

In een interne nota heeft CaixaBank aangegegen dat het geld van de klanten in elk geval veilig. Andere bedrijven en filialen van buitenlandse ondernemingen zouden overwegen om hun zetel in Spanje te verhuizen van Barcelona naar Madrid.

Technisch zou dat nodig kunnen zijn om de zetel in Spanje en vooral in de Europese Unie te kunnen houden, mocht Catalonië zich buiten de EU plaatsen. Ook andere banken en ondernemingen zouden dat kunnen doen om deel te blijven uitmaken van de Europese eenheidsmarkt en wereldwijd beroep te kunnen blijven doen op Europese handelsakkoorden.

Zeven van de 35 bedrijven van de IBEX-35 van de grootste beurs van Spanje komen uit Catalonië. Naast de al genoemde banken gaat het onder meer om de energiegroep Gas Natural en Abertis, een beheerder van infrastructuurwerken in geheel Europa en Latijns-Amerika. Mochten meer bedrijven naar elders in Spanje verhuizen, zou dat de economie van Catalonië -samen met Baskenland de rijkste regio van het land- fors kunnen schaden.

Meest gelezen