Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Spaanse gerecht opent onderzoek tegen topman van Catalaanse politie

In Spanje lijkt de justitie nu werk te maken van eerdere bedreigingen met vervolging tegenover toplui van de instellingen van de deelstaat Catalonië.

Het gerecht neemt Josep Luis Trapero (boven), de topman van Los Mossos d'Esquadra, de regionale politie van de deelstaat Catalonië, in het vizier, evenals Teresa Laplana, een van zijn medewerksters. Ook twee toplui van separatistische bewegingen worden beschuldigd van "afscheiding".

Het gaat over de gebeurtenissen van 20 september toen 14 verantwoordelijken van de Catalaanse overheid werden opgepakt door de Guardia Civil, een politiedienst die onder bevel staat van de centrale regering in Madrid.

Duizenden boze Catalanen hebben toen de straten rond het Catalaanse ministerie van Economie in Barcelona bezet. De agenten van de Guardia Civil konden toen pas na lange tijd het gebouw verlaten en hun voertuigen op straat werden beschadigd door betogers.

De twee topfiguren van de Catalaanse politie wordt nu verweten dat ze onvoldoende opgetreden zijn tegen de betogers en dat wordt beschouwd als steun aan de separatisten. De Catalaanse politie is overigens onder het bevel van de centrale regering gekomen. Zondag is het op een aantal plaatsen overigens ook tot spanningen gekomen tussen beide politiediensten en mogelijk komen er dus nog meer van dat soort onderzoeken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen