Strijden Turkse en Italiaanse stad om begraafplaats Sint-Nicolaas?

Officieel ligt de heilige Nicolaas, bij ons beter gekend als Sint-Niklaas of Sinterklaas, begraven in de Italiaanse stad Bari, maar in de Turkse stad Demre hebben archeologen een begraafplaats ontdekt waarin mogelijk de stoffelijke resten van Sint-Nicolaas liggen. Bari of Demre, waar ligt de heilige man?

Turkse onderzoekers zeggen dat ze mogelijk op het spoor zijn gekomen van het graf van Sint-Nicolaas. Tijdens opgravingen in de Sint-Nicolaaskerk in het Turkse stadje Demre hebben de archeologen via een digitaal onderzoek een begraafplaats onder de  kerk ontdekt. De plaats ligt onder een mozaïeken vloer. Verder onderzoek moet duidelijk maken of dit de laatste rustplaats is van Sint-Nicolaas.

Een band tussen de heilige man en de Turkse stad Demre, in de provincie Antalya, is er zeker. Sint-Nicolaas was in de vierde eeuw bisschop van de stad Myra, het huidige Demre. Op 6 december 342 overleed hij er op 62-jarige leeftijd.

De bevestiging dat Sint-Nicolaas in Demre zijn laatste rustplaats heeft, zou een ommekeer zijn. Zijn stoffelijke resten zouden namelijk al vele eeuwen liggen in een crypte in de Sint-Nicolaas basiliek in de Italiaanse kuststad Bari. In 1087 verdwenen de resten van de heilige Nicolaas immers uit Demre. Waarschijnlijk geroofd door Italiaanse kooplieden. In Bari stelden ze de resten ten toon en kregen ze een rustplaats. Bari behoorde ooit tot het Spaanse rijk en dit is waarschijnlijk de reden waarom wij Sint-Nicolaas of Sint-Niklaas nog altijd rond 6 december uit Spanje laten komen.

Als de archeologen klaarheid kunnen brengen en aantonen dat Sint-Nicolaas effectief in Demre begraven ligt, is dat een ferme streep door de rekening van Bari. Dagelijks wordt het graf in de Italiaanse stad er door heel wat gelovigen en pelgrims bezocht. Vooral uit Italië zelf en Rusland. De havenstad vaart er wel bij. De vraag is dan ook of Bari zich snel gewonnen zal geven als Demre de begraafplaats van de heilige Nicolaas claimt.

Meest gelezen