Opnieuw aan het werk na burn-out dankzij werken in een dakmoestuin

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) heeft vandaag een dakmoestuin op het dak van de Foodmet in Anderlecht geopend. Het moet de grootste dakmoestuin van Europa worden. In de tuin gaan onder andere mensen aan de slag die een burn-out hebben gehad. Via het werken in de tuin en onder begeleiding op maat van Atelier Groot Eiland, kunnen ze weer aan de slag op de arbeidsmarkt.

De dakmoestuin is een samenwerking van verschillende instanties. De Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets wilde naar aanleiding van het drukke stadsritme en de vele burn-outs die tegenwoordig voorkomen, een plek creëren waar mensen tot rust kunnen komen.

De Brusselse staatssecretaris is ervan overtuigd dat het project een succes zal zijn. “De eerste reacties die we binnenkrijgen zijn heel erg positief. Ook de mensen die aan het project meewerken en mensen met een burn-out zeggen dat het hen deugd doet om de stilte hier te kunnen ervaren. Het is natuurlijk ook goed voor het milieu. De afstand van de groenten die hier gekweekt worden in de moestuin tot het moment dat je ze kan eten, is natuurlijk heel kort. Er zijn geen lange transporten voor nodig.”

Videospeler inladen...

Vzw Atelier Groot Eiland is gespecialiseerd in arbeidszorg en opleiding. Zij zorgen voor de begeleiding van mensen die een burn-out hebben gehad. Ze geven hen een opleiding tot stadslandbouwer.  Door in deze rustige plek in de stad in de tuin te werken, komen ze tot rust en kunnen ze weer aansterken.

Abbatoir, de eigenaar van ondermeer de Foodmet, stelt het dak ter beschikking.  Toen zij in 1984 eigenaar werden van de slachthuissite in Anderlecht, wilden zij graag zoveel mogelijk verbinden met de buurt. Stadslandbouw past  helemaal in deze filosofie.

Ook de Erasmus hogeschool Brussel werkt mee aan dit project. Zij zorgen voor zogenaamde smart city sensors. Dt zijn sensoren die allerlei gegevens over de toestand van de teelaarde kunnen meten en doorgeven. Deze gegevens moeten helpen om tot een optimale teelt te komen.

Grootste daktuin van Europa

Voorlopig is al 1.500 vierkante meter tuin aangelegd op het dak van de Foodmet in Brussel. Dat zou uiteindelijk zo'n 5.000 vierkante meter moeten worden. Er gaan 17 mensen aan de slag in de tuin. Tom Dedeurwaerder, coördinator van Atelier Groot Eiland, bekijkt het project zowel sociaal als economisch. 

De sociale bedoeling is om mensen die om allerlei redenen ver van de arbeidsmarkt staan, opnieuw te begeleiden naar werk. Door in de rust van de tuin te kunnen werken en door plezier te krijgen in het tuinieren, worden ze elk op hun eigen tempo klaargemaakt om weer aan de slag te gaan.

Economisch levert het project hoogwaardige producten op. Door de korte keten kunnen de groenten dagvers verkocht worden in de winkel van Atelier Groot Eiland en worden ze geserveerd in hun maatschappelijk restaurant Bel Mundo.

Volgens Tom Dedeurwaerder zijn mensen in de stad vaak vervreemd van de natuur. Via stadslandbouw brengen ze de natuur weer in de stad. Hij schat de toekomst van stadslandbouw ook hoog in, zowel ecologisch als op gebied van tewerkstellng.

Videospeler inladen...

Kevin werkt enkele dagen per week in de moestuinen van vzw Atelier Groot Eiland. Hij is al een tijdje werkloos en het Atelier Groot Eiland helpt hem om het tuinieren, zijn grootste passie, te kunnen uitoefenen. Ook helpen ze hem bij het zoeken van werk. “Ik wil van tuinieren ook echt mijn werk maken, spijtig dat ik niet in het Atelier Groot Eiland kan blijven. Maar ik heb wel al iets anders gevonden waar ik ook kan tuinieren”, zegt Kevin. 

Videospeler inladen...

Smart city

Omdat de groenten op een dak niet in de volle grond kunnen geteeld worden, moet de toestand van bijvoorbeeld de vochtigheid van de teelaarde zeer nauwkeurig opgevolgd worden. Dankzij de samenwerking met B-Sprouts, de internationale incubator en accelerator in Molenbeek, kunnen die gegevens snel worden opgemeten en doorgegeven door smart city sensoren.

De sensoren die gebruikt worden, werken volledig autonoom op zonne-energie en sturen hun gegevens draadloos naar het internet. De mensen van de Erasmushogeschool experimenteren nu met een soort virtuele bril: de Microsoft HoloLens. daarmee kan je de echte wereld zien met een virtuele laag daar bovenop. In de daktuin betekent dit dat de stadslandbouwers gevens over de grond op een bepaalde plaats in de tuin door de bril ter plaatse kunnen zien.  Ze hebben tegelijkertijd hun handen vrij om in de tuin te werken, dat zegt student Ward Peeters.

Videospeler inladen...

Meest gelezen