Videospeler inladen...

Thyssen: "Overheid mag - proportioneel - geweld gebruiken, maar wel vraagtekens over de manier van aanpakken"

Europees Commissaris Marianne Thyssen (CD&V) heeft een genuanceerde kijk op de gebeurtenissen in de Spaanse regio Catalonië. Ze wijst erop dat er "heel veel is gebeurd aan beide kanten" en roept op tot dialoog. Eerder vandaag deed Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, al hetzelfde in het Europees Parlement. 

"Als ik geweld zie, is mijn eerste reactie dat elke klap er één te veel is", zegt Thyssen in "Terzake". "Anderzijds moet de overheid de orde handhaven en dan kan het gerechtvaardigd zijn dat een overheid geweld gebruikt. Dat moet proportioneel zijn, en de vraag is of dat hier goed is aangepakt." Dat is bijzonder voorzichtig geformuleerd. "De vraag stellen, is ze beantwoorden", voegt Thyssen er nog aan toe.

Voor de rest houdt Thyssen zich aan het officiële standpunt van de Europese Commissie over de Catalaanse kwestie. "Dit is een interne Spaanse  zaak omdat de "rule of law" geschonden is. Je kan democratische rechten hebben en uitoefenen, maar respect voor de grondwet en de wetten is ook een deel van het democratische systeem. Dat is hier duidelijk miskend en de Catalaanse regering is ook op een brutale manier doorgegaan."

De Catalanen zijn geen gediscrimineerde minderheid in Spanje en worden niet onderdrukt

Europees Commissaris Marianne Thyssen (CD&V)

Thyssen stipt aan dat Catalonië zelf ook verdeeld is over onafhankelijkheid. "Men kan niet zeggen dat de Catalaanse bevolking dat wil. Een deel van de bevolking wil dat en de Catalaanse regering wil dat." Eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen is voor haar een brug te ver. "De Catalanen zijn geen gediscrimineerde minderheid in Spanje en worden niet onderdrukt."

Thyssen roept de Spaanse en Catalaanse kemphanen op tot een dialoog. "Er is heel veel gebeurd aan beide kanten", stelt ze vast. Hoe dan ook hoopt ze dat Madrid en Barcelona tot een vergelijk komen, en dat de Catalaanse overheid niet eenzijdig de onafhankelijkheid uitroept.  

Meest gelezen