Videospeler inladen...

Puigdemont: "Koning negeerde in zijn toespraak miljoenen Catalanen"  

De Catalaanse eerste minister Carles Puigdemont verwijt de Spaanse koning Felipe VI in zijn televisietoespraak van gisteren "bewust" miljoenen Catalanen genegeerd te hebben. Dat zei hij in een eigen toespraak vanuit de Generalitat in Barcelona. Puigdemont herhaalde zijn oproep tot dialoog, maar blijft vastberaden. "Het resultaat van de stemming moet uitgevoerd worden", klonk het. 

"De koning neemt het discours en het beleid van de regering van Rajoy over, en die waren al catastrofaal voor Catalonië", verklaarde Puigdemont, daags na de omstreden televisiespeech van koning Felipe VI. Volgens de Catalaanse premier doet Felipe de bemiddelende rol van een staatshoofd onrecht aan.

In zijn toespraak hernieuwde Puigdemont ook zijn oproep tot dialoog. "Vrede, dialoog en onderhandelingen horen tot onze politieke natuur", stelde hij. De Catalaanse regeringsleider betreurde hierop tot hiertoe nog geen antwoord gekregen te hebben van de Spaanse regering. "Het zou onverantwoord zijn een aanbod om aan tafel te gaan zitten, af te slaan", waarschuwde hij nog.

Puigdemont maakte bovendien duidelijk "het resultaat van de stemming te moeten uitvoeren" om de soevereiniteit van de regio te garanderen. "Mijn regering zal geen millimeter afwijken van zijn verplichting", klonk het vastberaden. 

Plaatsvervangende schaamte

In Madrid hadden ze meteen een duidelijk antwoord klaar voor de Catalaanse premier. "Als mijnheer Puigdemont wil praten of onderhandelen, of onderhandelaars wil sturen, dan weet hij perfect wat hem te doen staat: de wet respecteren", stelde de regering van Mariano Rajoy in een mededeling. Ze benadrukt verder dat ze "geen enkele vorm van chantage" zal aanvaarden en riep Puigdemont op "te stoppen met dreigen met een afscheiding".

Ook de Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría klonk allesbehalve verzoenend na het televisieoptreden van Puigdemont. Ze beschuldigde hem er onder meer van "buiten de wet te leven" en de Catalanen te verdelen.

Sáenz de Santamariá voelde naar eigen zeggen "plaatsvervangende schaamte" toen ze hoorde hoe Puigdemont de koning herinnerde aan zijn constitutionele verplichtingen. Ze stelde daarentegen dat de meeste Catalanen de toespraak van koning Felipe hadden ervaren als "een balsem", in tijden van "zoveel onrust en onzekerheid".

Wat nu?

"De kans dat er een dialoog komt, is dus klein", zegt correspondent Sven Tuytens in "De ochtend" op Radio 1. "Sowieso zal het niet voor maandag gebeuren. Dan zal het Catalaanse parlement normaal samenkomen om de onafhankelijkheid uit te roepen. De Spaanse regering wacht daarop. Als dat zal gebeuren, dan zal het Spaanse gerecht wellicht in werking treden."

Meest gelezen