AP2006

Tom Petty in laatste interview: "Als 1 van ons sterft, houdt The Heartbreakers ermee op"

The Los Angeles Times pakt uit met een reeks gesprekken die journalist Randy Lewis met Tom Petty had, nauwelijks enkele dagen voor zijn dood. "We hebben een heerlijk jaar achter de rug."

"Dit is niet het verhaal over Tom Petty dat ik wou schrijven." Zo begint Randy Lewis zijn artikel over de pas overleden frontman van The Heartbreakers vandaag in The Los Angeles Times.

Nauwelijks enkele dagen voor de dood van Petty sprak Lewis verschillende keren met hem. Uit de weerslag van die gesprekken blijkt dat Petty nog vol plannen zat en helemaal niet aan stoppen dacht.

Zo wou hij een twee album producen van de Shelters, een band uit Los Angeles. "Ze zijn al een jaar op tournee en recent hebben we samengezeten. Ze hebben enkele nieuwe nummers voor me gespeeld en ik was blown away."

Ook zijn eigen radioprogramma "Tom Petty's buried treasure" wou hij graag voortzetten, een show waarin hij nummers koos waarvan hij hield. "Het doet me luisteren zoals ik dat vroeger deed. Ik kon thuiskomen en de hele nacht naar albums luisteren op de grond of op de sofa. Het was als een film voor me. Door die radioprogramma blijf ik luisteren."

Nu moet ik leren om wat te rusten, zoals iedereen me aanraadt

Op het moment van de gesprekken had Petty net een tournee voltooid naar aanleiding van de 40e verjaardag van The Heartbreakers. "We hebben een heerlijk jaar achter de rug. Nu moet ik leren om wat te rusten, zoals iedereen me aanraadt. Ik moet een poosje stoppen met werken."

"Dat is moeilijk voor mij. Als ik niet met een project bezig ben, heb ik het gevoel dat ik met niks ben verbonden. Ik denk niet dat dat gezond is voor mij. Ik sta graag op met een doel."

The Heartbreakers is nog steeds heilig voor mij

Petty was blij met de tournee. "Ik hou ervan. Het is onvoorstelbaar dat we dit nog steeds doen, en goed doen. Als een van ons zou uitvallen, zou sterven of ziek zou worden... We zijn allemaal ouder nu. Ik denk dat we dan zouden stoppen. Als iemand het niet meer zou kunnen doen, denk ik dat dat het einde zou zijn."

"The Heartbreakers is nog steeds heilig voor mij. Als die heiligheid zou verdwijnen, zou ik niet meer geïnteresseerd zijn. De andere bandleden ook niet, denk ik. We zijn een echte rock 'n roll-band, altijd al geweest. In het tijdperk waarin we zijn opgegroeid, was dat als een religie. Het ging om meer dan commercieel succes, het ging om zoveel meer."

Meest gelezen