Trump belooft zware schuldenlast van Puerto Rico "weg te vegen"

Het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan het door de orkaan Maria verwoeste eiland Puerto Rico heeft blijkbaar toch een concreet gevolg: een mogelijke kwijtschelding van de schulden van het failiete eiland.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In een interview met Fox News na zijn bezoek aan Puerto Rico zei president Trump het volgende: "Zij hebben veel schulden bij onze vrienden in Wall Street (de grootbanken nvdr.) en we zullen dat moeten wegvegen".

De president ging daar niet verder op in, maar voor Puerto Rico kan dat wel heel erg belangrijk zijn. Dat Amerikaanse eiland had voor de orkaan al een schuldenlast van 74 miljard dollar en had zichzelf bankroet verklaard.

De orkaan heeft de toch al verouderde infrastructuur helemaal verwoest en een wederopbouw lijkt niet mogelijk zonder hulp van de rest van de Verenigde Staten. Een kwijtschelding van die schulden of een deel daarvan zou al heel veel helpen, maar het Witte Huis heeft nog geen concrete voorstellen.

Trump -die slechts enkele uren in Puerto Rico was- verdedigde opnieuw zijn aanpak van de ramp. Veel mensen in Puerto Rico -en ook elders in de VS- verwijten de regering dat die veel te traag in gang is geschoten. "Wij hebben een fantastische job bedaan in erg moeilijke omstandigheden", zei Trump echter. Hij verwees daarbij ook naar de eerdere schade die de orkanen Harvey in Texas en Irma in Florida hebben aangericht.

Op het terrein zijn veel streken in Puerto Rico echter nog niet bereikt door hulp en is de nood groot. In nog geen 10% van het eiland is de stroomvoorziening hersteld en het zou nog maanden duren vooraleer er overal opnieuw elektriciteit is.

 

Videospeler inladen...

Meest gelezen