Nieuwe verzekering voor vrouwen met borstkanker stuit op verzet: "Dit zijn Amerikaanse toestanden"

Verzekeraar AG Insurance komt met een nieuwe verzekering voor vrouwen, schrijft Het Nieuwsblad. Wie intekent, kan bij een kankerdiagnose een premie van 5.000 tot 10.000 euro krijgen, vrij te besteden aan ondersteunende extra's. Borstkanker-vzw Think Pink is erg kritisch. "Het kan niet de bedoeling zijn dat je zelf maar de middelen moet hebben om op je eentje zo'n verzekering te betalen. Vrouwen ouder dan 50, de grootste risicogroep, zijn bovendien op voorhand al uitgesloten."

AG Insurance lanceerde vorige maand enkele nieuwe verzekerings­producten. Een daarvan is Femina, een verzekering gericht op vrouwen. Bij een diagnose van borst-, baarmoederhals-, eierstok- of een andere "vrouwelijke" kanker kunnen ze een premie krijgen, vrij te besteden aan ondersteunende extraatjes.

"Er zijn drie formules, afhankelijk van de leeftijd waarop je intekent", zegt AG Insurance-woordvoerder Gerrit Feyaerts. "Je betaalt maandelijks 4, 6 tot 8 euro. De maximumbedragen zijn 12, 18 of 24 euro, bedragen die gelden vanaf je 50e verjaardag. Als je kanker krijgt, kan je een eenmalige premie van respectievelijk 5.000, 7.500 of 10.000 euro krijgen."  

"De premie is niet bedoeld om medische kosten terug te betalen die door de sociale zekerheid gedekt worden. Vrouwen kunnen het bedrag vrij aanwenden voor ondersteunende extra's, zoals huishoudelijke hulp, een schoonheidsbehandeling, een weekendje weg ... Dat kunnen ze zelf kiezen."

Belangrijke kanttekening: niet iedereen kan intekenen op de nieuwe verzekering. Vrouwen die nu ouder dan 50 jaar zijn en vrouwen die al kanker gehad hebben, zijn uitgesloten. "Het is niet mogelijk om iedereen toe te laten om de verzekering betaalbaar te houden voor iedereen. We moeten daarin een keuze maken", zegt Feyaerts. "Mensen met een hoger risicoprofiel maken dat de premie voor iedereen hoger zou zijn."

Think Pink: "Verzekering speelt in op angst voor kanker"

Think Pink, de vzw die sensibiliseert rond borstkanker, is op zich niet tegen financiële extra's voor wie de diagnose kanker krijgt. Toch juicht de organisatie de nieuwe verzekering niet toe."We betreuren het heel erg dat die verzekering inspeelt op de grote angst voor kanker", zegt woordvoerster Joke Carlier in "De ochtend" op Radio 1.

"Borstkanker treft 1 op de 8 vrouwen, het is de grootste doodsoorzaak bij vrouwen. Het lijkt ons ook geen toeval dat de verzekering net nu in het nieuws komt, oktober is wereldborstkankermaand. Het kan niet de bedoeling zijn dat de boodschap is dat je je maar moet verzekeren tegen dit soort dingen. We moeten bekijken, is het de taak van de maatschappij, de overheid, om patiënten bij te staan."

Niet iedereen heeft de financiële middelen om extra ondersteuning zoals huishoudhulp te betalen, of om zo'n verzekering daarvoor aan te gaan. "Het kan toch niet de bedoeling zijn dat wie hulp wil, maar de middelen moet hebben om op haar eentje zo'n verzekering te betalen. Dat zijn Amerikaanse toestanden. Wij vinden dat hiervoor een wettelijk kader moet komen, dat de overheid voor iedereen in zo'n verzekering voorziet."

Nog een punt van kritiek: wie het meest baat zou hebben bij de verzekering, wordt op voorhand al uitgesloten. Vier op de vijf vrouwen met borstkanker zijn ouder dan 50 jaar, de grootste risicogroep. "Wie invasieve tumoren heeft in andere organen -wat bij borstkanker vaak voorkomt, kan ook geen aanspraak maken op de premie. Wie uitzaaiingen op afstand heeft wordt ook uitgesloten."

Opnemen in verplichte ziekteverzekering?

Gezondheidseconoom Lieve Annemans vindt de kritiek van Think Pink terecht. Anderzijds, zegt hij in Het Nieuwsblad, is hij wel blij met het initiatief, "omdat het de vraag opent rond het al dan niet terugbetalen van een huishoudhulp. Als zo'n hulp de levenskwaliteit van vrouwen met kanker kan verbeteren, moet overwogen worden die op te nemen in de verplichte ziekteverzekering."

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is niet opgetogen over de nieuwe verzekering. "Dit is risicoselectie", zegt ze. Volgens haar zijn er zoveel voorwaarden dat AG Insurance een verzekering aanbiedt aan mensen die die nooit zullen nodig hebben.

Meest gelezen