Videospeler inladen...

Vlaams Parlement veroordeelt unaniem "buitensporig geweld" bij referendum Catalonië

Het Vlaams Parlement heeft unaniem een resolutie goedgekeurd over het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Daarin veroordeelt het parlement "het buitensportige geweld van de Spaanse autoriteiten". 

Vorige week kregen de Vlaamse meerderheidspartijen de violen niet gestemd over een Catalonië-resolutie, maar na de gebeurtenissen van zondag raakten ze het nu toch eens over een gezamenlijke tekst. Die tekst werd ook mee ondertekend en ingediend door oppositiepartijen Groen en SP.A.

Bij de bespreking van de resolutietekst in het parlement bleek wel dat de partijen elk een eigen invulling geven aan de tekst. Vlaams parlementslid Jan Van Esbroeck (N-VA) legde bijvoorbeeld vooral de nadruk op het geweld door de Spaanse autoriteiten. "Pure horror en terreur van de bovenste plank", zo zei hij.

Ook fouten langs Catalaanse kant

Maar volgens coalitiepartners CD&V en vooral Open VLD zijn er ook langs Catalaanse kant fouten gemaakt. "De Catalaanse regering heeft ook geen foutloos parcours gereden. Een uitspraak van het Grondwettelijk Hof is niet vrijblijvend", stipte Ward Kennes (CD&V) aan.

Open VLD'er Rik Daems ging nog een stapje verder. "Provocatie en escalatie komt van twee kanten." Hij riep ook op "geen kamp te kiezen". "Als je een bijdrage wil leveren tot een oplossing, mag je geen kamp kiezen", aldus Daems.

Steun van Vlaams Belang

De resolutie kreeg finaal ook de steun van het Vlaams Belang. De partij had ook zelf een resolutie ingediend. Die tekst ging een stap verder en vroeg onder meer "de legitimiteit en de uitslag van het referendum ondubbelzinnig te erkennen" en Catalonië "te erkennen als nieuwe staat van zodra het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitroept". Maar om het geweld van de Spaanse autoriteiten toch ondubbelzinnig te veroordelen, schaarde het Vlaams Belang zich finaal mee achter de tekst van de meerderheidspartijen, SP.A en Groen.

Meest gelezen