Wat als Limburg onafhankelijk zou zijn?

Van Het Belang van Limburg  mocht filmregisseur Michaël R. Roskam één dag hoofdredacteur spelen. Dat leidde tot een opmerkelijke kwestie. Roskam liet zich inspireren door het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië en stelde de vraag "Wat als Limburg onafhankelijk is?".  “Wees gerust, het was enkel een speelse denkoefening”, vertelt hij in “De wereld vandaag” op Radio 1.  

Vanaf vandaag draait de nieuwe film “La Fidèle” van de Limburgse regisseur in de bioscopen. Gisteren mocht hij een hele krant samenstellen. Eén idee sprong eruit: wat als Limburg onafhankelijk zou zijn? Michaël Roskam: “Limburgers hebben veel gemeen. We hebben dialecten in meerdere variaties, maar ze zingen allemaal even mooi. We hebben een eigen krant met een enorme oplage. We hebben een positieve blik op de wereld, het Limburger-wereldburger-gevoel. En we zijn allen even gastvrij. Dus onafhankelijkheid?”

De denkoefening van de regisseur was niet helemaal vrijblijvend. Roskam: “Het was een ludieke manier om de ernst van deze kwestie aan te kaarten. Ik vrees dat het in Catalonië uit de hand kan lopen. We moeten voorzichtig zijn met onafhankelijkheidsclaims. Het heeft in zekere zin te maken met het uitsluiten van de andere. Als er één ernstige boodschap in onze ludieke oefening zit, is het deze. En nee, in Limburg heerst op geen enkele manier het onafhankelijkheidsidee. Limburg is Vlaanderen en België.”

Te veel keepers

Maar stel nu, dat Limburg toch onafhankelijk zou worden. Waar zou Roskam beginnen:? “De eerste oefening die we gemaakt hebben, was het samenstellen van onze eigen nationale voetbalploeg. Er was één probleem. We hebben te veel keepers. Thibaut Courtois moest absoluut in de goal, dus hebben we van Mignolet maar een verdediger gemaakt. Over onze eigen politiek hebben we ook nagedacht. Een eerste maatregel is er al. We heffen meteen het Russisch embargo op en voeren onze peren weer uit.”

En mag Antwerpenaar Mathias Schoenaerts dan nog wel acteren in een film van Roskam? Roskam: “Absoluut. Schoenaerts krijgt een gouden sleutel om Limburg binnen te komen.”

Iedereen draagt Raf Simons

Het Belang Van Limburg organiseerde in de loop van de dag een online poll en riep haar lezers op om voorstellen en toekomstvisies voor het onafhankelijke Limburg in te sturen. Dat leverde alvast een mooi lijstje op:

  • Dan is vakantie in eigen land: een tripje naar de Lommelse Sahara, zonnen op het Heidestrand van Zonhoven of op safari in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek
  • Dan zouden we alleen nog Limburgse vlaai eten. En af en toe een appel of een peer
  • Dan zouden we zelf de Noord-Zuidverbinding aanleggen, zonder de hulp van de Vlaamse regering
  • Dan zou de NMBS de NMLS worden, met treinen in de hele provincie en een modern Hasselts station met roltrappen die werken
  • Dan zou iedereen creaties van Raf Simons of Maison Martin Margiela dragen
  • Dan zou Antwerpenaar Matthias Schoenaerts in Roskams nieuwe film ‘Le Fidèle’ vervangen worden Limburger Matteo Simoni

Meest gelezen