AFP or licensors

Zal de Pixel 2 ons evenveel verrassen als zijn voorganger?

Vanavond om 18u is het zover. Minder dan een maand na grote concurrent Apple, en exact een jaar na de eerste Pixel, wordt de Pixel 2 van Google voorgesteld. Zijn voorganger, de Pixel 1, was één van de beste Android-toestellen van vorig jaar.  

Het was met een teasende video dat Google de aankondiging deed. Daarin toonde de technologiegigant een aantal zoekopdrachten - in jawel, Google- van iemand die heel wat vragen heeft over zijn toestel. Zoals: “Waarom is mijn batterij snel leeg?” Want dat is het effect waarop Google inspeelt, verrassing. De eerste Google Pixel sloeg vorig jaar in als een bom. Voor de Android-liefhebbers was het een must have, vooral omdat het toestel geprezen werd voor zijn zeer performante camera. Helaas slaagde Google er niet in om het toestel in ons land te koop aan te bieden. Dit zorgde voor heel wat teleurgestelde klanten. Met de vorige Nexus modellen had Google al heel wat glans verloren.  

Niet meer de underdog

Waar Google wel in slaagde: het verraste iedereen met de Pixel. Niet alleen was het toestel heel mooi van design, het had ook de beste camera van alle smartphones. En de Pixel luidde ook een nieuw tijdperk in. Vanaf nu gingen de smartphones van Google alleen het merk Google dragen. De vorige modellen hadden altijd het logo van de fabrikant op de achterkant. Met de Pixel was het anders. Google wilde zich echt profileren als smartphonefabrikant. Wat ook veranderde, was de prijs. Terwijl de vorige Google-smartphones niet als toptoestellen in de markt werden gezet met een prijskaartje van rond de 400-500 dollar, kostte de Pixel meer dan 600 dollar. Een trend die Google al inzette met de laatste Nexus-modellen.    

Niet alle Nexus-toestellen waren even succesvol. Het was pas bij de Nexus 5 dat de merknaam bekend werd bij een iets breder publiek. Een publiek dat vooral bestond uit Android-fans die kozen voor de pure Android-ervaring.

Google en HTC, een gedroomd huwelijk?

Met de Pixel lijkt Google te gaan voor HTC als belangrijkste fabrikant. Dus geen logo van HTC op de achterkant meer. Dat ze mekaar gevonden hebben, werd twee weken geleden duidelijk. Toen kondigde Google aan dat ze 2.000 werknemers van HTC gaan overnemen. Google betaalt hiervoor 1,1 miljard dollar, geld dat het tanende HTC broodnodig heeft. Het is wel geen volledige overname, Google neemt vooral mensen over die nu al voor de Pixel werken. Want laat net dit zijn wat Google zo hard nodig heeft: een betrouwbare leverancier van toestellen die ook betrouwbaar zijn. Dit is ook een investering op lange termijn. We mogen ons volgend jaar dus ook verwachten aan een Pixel 3, enzovoort.  

Sterke reputatie opgebouwd dankzij stock Android

Wat de Google-smartphones zo geliefd maakt, is dat het besturingssysteem stock Android is: de toestellen draaien op een pure versie van Android. Je hebt dus geen software van de fabrikant die interfereert met Android. Dat maakt het toestel performanter, en je hebt altijd de meest recente updates. De Pixel 2 zal draaien op de nieuwste Android 8.0 of het Oreo-besturingssysteem.

Hoewel de eerste versies van de Android qua design en performante niet echt sterk waren, heeft Google nu aan maturiteit gewonnen en is hun besturingssysteem zowat de standaard geworden voor alle smartphones die niet van Apple zijn. Android is ook wereldwijd marktleider op vlak van mobiele besturingssystemen.

Ook hier strooit men met geruchten

Wie smartphonerelease zegt, moet ook geruchten en leaks zeggen. Ook hier heeft beroepsleaker Evan Blass de hand kunnen leggen op een aantal foto’s van de nieuwe Pixel. Vermoedelijk zal Google, net zoals vorig jaar, 2 modellen uitbrengen, een gewoon toestel en een XL-versie. De XL-versie zal geen bezels of randen hebben, een trend die je bij alle flagships van dit jaar ziet. Het toestel zal ook het zogenoemde active edge hebben. Dit betekent dat je je toestel kan samendrukken om Google Assistant te lanceren. Standaard zal de Pixel, net zoals vorig jaar, Google Assistant hebben. De Assistant is een verbeterde versie van Google Now, de vocale assistent op de smartphone.  Opvallend, de aangeboden opslag is 64 of 128 GB, en niet 64 of 256 GB zoals we gezien hebben bij de iPhone 8 en iPhone X. Dit betekent dat Google wil dat we meer en meer items opslaan in de cloud.

Wat we ook mogen verwachten, zijn nieuwe versies van de Google Home. De Google Home is een assistent die gedreven wordt door Artificiële Intelligentie. U kan die thuis plaatsen en allerhande vocale opdrachten geven zoals: “Boek een ticket voor een vlucht.” Net zoals concurrent Amazon ziet Google potentieel in deze markt en zal het de Google Home Mini voorstellen. Google wil dat je in elke kamer zo’n Mini plaatst.

Vanavond om 18u zullen er allicht niet veel grote verrassingen zijn. Maar dat Google een deel van de smartphonetaart wil is alleszins duidelijk.  

Meest gelezen