Videospeler inladen...

"België en Frankrijk hebben een oplossing om Salah Abdeslam hier te berechten"

Er is een akkoord tussen de federale procureurs van ons land en Frankrijk om Salah Abdeslam hier te berechten voor de schietpartij in Vorst. Dat heeft federaal procureur Frédéric Van Leeuw gezegd, na afloop van een belangrijk tweedaags terreurcongres met Frankrijk, Spanje en Marokko. De rechters in België en Frankrijk moeten daar nu definitief over beslissen. 

De federale procureur van ons land en zijn Franse collega hebben afgesproken om terreurverdachte Salah Abdeslam in ons land te berechten voor de schietpartij in Vorst, in maart 2016. Dat heeft federaal procureur Frédéric Van Leeuw gezegd, na afloop van een belangrijk tweedaags terreurcongres met Frankrijk, Spanje en Marokko. "We moesten ervoor zorgen dat alles juridisch in orde is, volgens de twee rechtssystemen," zegt Van Leeuw. "We hebben in dat kader een oplossing bedacht die we nu in beide landen aan de rechter gaan voorleggen." De overeenkomst tussen de twee procureurs moet dus wel nog goedgekeurd worden door rechters in België en Frankrijk.  

“Dit is een uitdaging in een geglobaliseerde wereld waar terrorisme geen grenzen kent en waar de verschillende justitie-instanties regelmatig op grenzen botsen, " vervolgt Van Leew. "Maar volgens mij gaan we zeker een oplossing vinden. Dat is ook gebeurd met Mohamed Abrini, en dat gaat nu ook gebeuren met Abdeslam.”

Abdeslam vroeg zelf om naar hier te komen

Terreurverdachte Salah Abdeslam heeft vorige maand zelf gevraagd om naar ons land te worden overgebracht. Hij wil het proces dat tegen hem gevoerd wordt over een schietpartij in maart van vorig jaar, zelf bijwonen. In maart 2016, een week vóór de aanslagen bij ons, werden tijdens een huiszoeking in Vorst agenten onder vuur genomen. Daarbij raakten enkele politieagenten gewond. Salah Abdeslam en een kompaan staan terecht voor poging tot doodslag. 

Tot nu toe was het niet duidelijk of het Franse gerecht zag zitten dat Abdeslam naar ons land wordt overgebracht, want hij is de enige nog levende dader van de aanslagen in Parijs, bijna 2 jaar geleden.

Terreurcongres in Mechelen

Gisteren ging het jaarlijkse tweedaagse terreurcongres van start in Mechelen. Al zeven jaar lang komen België, Marokko, Frankrijk en Spanje samen om beter samen te werken in een gemeenschappelijke strijd tegen terreur. De afgelopen 2 dagen hebben ze onder meer de nieuwe tendensen binnen terrorisme besproken. Ze hadden het over terugkerende Syriëstrijders, en voornamelijk wat te doen met hun vrouwen en kinderen die ook terug naar ons land komen. Ze bespraken ook zogenaamde 'homegrown terrorists', terroristen die dus hier radicaliseren. Daarnaast gingen de gesprekken ook over de problematiek van radicalisering in de gevangenissen. De fenomenen hebben ze dus benoemd, maar antwoorden vinden, blijft moeilijk.

Meest gelezen