"Belgische banken geven het klimaat te weinig aandacht"

De meeste banken beleggen het spaargeld van hun klanten te weinig in duurzame projecten. Dat zegt de jaarlijkse doorlichting van BankWijzer.

BankWijzer is een initiatief van de vzw FairFin, Réseau Financité, de Bond Beter Leefmilieu, 11.11.11., CNCD-11.11.11, Amnesty International, Oxfam België, Netwerk Bewust Verbruiken en de christelijke vakbond.

Wat gebeurt er met het spaargeld?

Bij de doorlichting wordt gekeken waar banken het spaargeld van hun klanten in beleggen, hoe ze investeren en aan wie ze leningen geven. "Doen ze dat ethisch en duurzaam of niet", zegt Sébastien Mortier, onderzoeker voor FairFin, een vzw rond duurzaam omgaan met geld, en ook de belangrijkste trekker van BankWijzer.

Het beleid van de banken wordt getoetst aan duurzaamheidscriteria, zoals respect voor de mensenrechten, gevolgen voor het klimaat of bonussenbeleid.

9 banken doorgelicht, 5 geslaagd

BankWijzer onderzocht 9 banken: Triodos, Van Lanschot, Vdk bank, Argenta, ING, KBC, Belfius, Deutsche Bank en BNP Paribas. Ze gaan er allemaal op  vooruit op het vlak van duurzaamheid. "Maar dat gebeurt te traag en te vaag", zeggen ze bij FairFin.

5 van de 9 doorgelichte banken (Triodos, Van Lanschot, Vdk bank, Argenta en ING) scoren meer dan de helft. De rest (KBC, Belfius, Deutsche Bank en BNP Paribas) is gebuisd.

Beleggen in steenkool

Vooral rond klimaatopwarming doen de banken nog te weinig. "Op Triodos na, doen alle banken het slecht. KBC bijvoorbeeld sluit de financiering van steenkoolbedrijven uit. Behalve in Tsjechië, waar de bank nog investeert in opwekking van energie uit steenkool. Idem voor ING, dat investeert in een nieuwe steenkoolcentrale in Indonesië."

Kleinere banken spreken niet over duurzaamheid.

FairFin lichtte nog andere banken door, ook kleinere banken (ABK Bank, AXA Bank, Bank Van Breda, CPH, Crelan, Beobank, Europabank, Keytrade Bank en Bpost). Mortier: "We zien bij hen geen duurzaamheidsbeleid. Ze zijn misschien wel duurzaam, maar ze spreken er niet over."

Wat wel blijkt uit de doorlichting van BankWijzer: de kleinere banken steunen meer de reële economie. Hun beursgenoteerde concurrenten doen dat veel minder. "Die kennen de druk van aandeelhouder, en hebben daardoor minder langetermijndoelstellingen", stelt Mortier.

Meest gelezen