Videospeler inladen...

Onderhoudsgeld bij gescheiden ouders: grote verschillen in berekeningen en bedragen

Het onderhoudsgeld voor kinderen van gescheiden ouders is vaak nattevingerwerk. Dat schrijft De Standaard, dat een onderzoek van de UAntwerpen kon inkijken. Er zijn grote verschillen in de bedragen, afhankelijk van de regio en de rechter die het bedrag toekent. De verklaring? Er zijn in België verschillende systemen om dat bedrag vast te leggen. En daar knelt het schoentje. 

Wanneer een koppel met kinderen beslist om uit elkaar te gaan, moet er onderhoudsgeld vastgelegd worden voor de kinderen. Maar er zijn grote verschillen in de bedragen en berekeningen, zelfs als er een gelijkaardig gezinsprofiel is. "Twee buurvrouwen, elk met twee kinderen en een ex-partner met een gelijkaardig inkomen, kunnen toch een heel ander bedrag krijgen als onderhoudsgeld", vertelt onderzoeker Elke Claessens van de UAntwerpen. Zij vergeleek 2.500 belastingsaangiftes van gescheiden ouders en ontdekte dat er enorme verschillen bestaan. 

Maar hoe komt dat? "In België is er in tegenstelling tot veel andere Europese landen geen uniforme regeling om het onderhoudsgeld vast te leggen. Er zijn verschillende methodes waaruit ouders en ook rechters kunnen kiezen. Die laatsten moeten zich wel houden aan bepaalde regels, maar in de werkelijke berekening en de keuze voor een systeem zijn ze vrij."

Gevoel van onzekerheid, gevoel van oneerlijkheid

Dat gebrek aan duidelijkheid en uniformiteit leidt bij veel gescheiden koppels tot grote onzekerheid. "Mensen zijn van nature sociale wezens: ze gaan vergelijken. In eerste instantie vragen ouders die gaan scheiden aan anderen: "Hoeveel moet ik nu betalen?" Zowel bij de personen die meer moeten betalen, als bij personen die minder moeten betalen, heerst er serieuze twijfel - "Klopt dit wel?"."

Zolang de berekening niet geobjectiveerd wordt, zal dat gevoel van onzekerheid blijven, benadrukt Claessens. 

Meest gelezen