Videospeler inladen...

Tienduizenden mensen brengen allerlaatste groet aan Thaise koning Bhumibol

Vóór het Koninklijk Paleis in de Thaise hoofdstad Bangkok staan tienduizenden mensen te wachten om een laatste groet te brengen aan de overleden koning Bhumibol. Hij stierf bijna een jaar geleden. Vandaag is de laatste dag dat het grote publiek hem een laatste eer kan bewijzen.

De enorm populaire Koning Bhumibol stierf op 13 oktober vorig jaar, maar de massa rouwenden vóór het Koninklijk Paleis, waar hij ligt opgebaard, is nog niet verminderd. In totaal zijn het afgelopen jaar 12 miljoen mensen langsgeweest. Dat is een zesde van de Thaise bevolking. Koning Bhumibol was voor hen decennialang een moreel kompas in vaak woelige tijden.

Wenende Thai

Op deze laatste dag is de rij wachtenden wel twee 2 kilometer lang. Sommigen staan al sinds gisteren aan te schuiven. Bijna allemaal zijn ze in het zwart gekleed. Ze nemen een selfie bij een portret van hun geliefde koning, sommigen met tranen in de ogen.  "Elke keer als ik aan hem denk, voel ik me zo triest. Vandaag kom ik voor de laatste keer mijn respect tonen", zegt een huilende vrouw.

Crematie

De plaats waar koning Bhumibol ligt opgebaard, wordt straks afgesloten voor het publiek. Alles is nu klaar voor zijn crematie op 26 oktober. Die ceremonie zal vijf dagen duren. Er wordt een kwart miljoen Thaise burgers en verschillende wereldleiders verwacht in een speciaal voor hem gebouwd crematorium. Voor wie daar niet binnen geraakt zijn 85 miniatuur replica's gebouwd, verspreid over het hele land.

Opvolger

De opvolger van Bhumibol, zijn enige zoon Maha Vajiralongkorn, beter bekend als Rama X (Bhumibol was Rama IX), zal pas na de crematie tot nieuwe koning worden gekroond. Hij is wel nog mijlenver verwijderd van de populariteit van zijn vader.

Mathilde naar crematieceremonie

Ondertussen laat ons koninklijk paleis weten dat koningin Mathilde de crematieceremonie van Bhumibol zal bijwonen op donderdag 26 oktober. Zij zal ook de koning vertegenwoordigen, zo meldt het Paleis. 

Meest gelezen