Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikanen kopen massaal hulpstukken om hun vuurwapens automatisch te laten schieten

De man die 60 mensen doodschoot tijdens een concert in de Amerikaanse stad Las Vegas, gebruikte "bumper fire stocks" om zijn wapens automatisch te laten vuren. De Democraten willen dat soort hulpstukken nu laten verbieden.

De schietpartij in Las Vegas zou de bloedigste uit de Amerikaanse geschiedenis zijn en dat wil wat zeggen. Zoals steeds komt nu de discussie op gang over het erg vrije wapenbezit in de Verenigde Staten, zeker nu blijkt dat de schutter in Vegas een veertigtal wapens in zijn bezit had.

Dat verbieden, is vrijwel onmogelijk, want wapenbezit staat in het tweede amendement in de Bill of Rights toegevoegd aan de Amerikaanse grondwet van 1788. Door de sterke wapenlobby is het vrijwel onmogelijk om daar paal en perk aan te stellen en bloedbaden zoals deze veranderen de mentaliteit niet.

De Democratische senator Dianne Feinstein richt het vizier daarom op de "bumper fire stock", een hulpmiddel dat de schutter in Las Vegas gebruikte om zijn wapens zo goed als automatisch te laten schieten. Een aantal winkelketens hebben die hulpstukken nu al uit de rekken gehaald, maar Feinstein wil nu een totaal verbod. Dat is mogelijk, want die tuigen zijn niet vermeld in de Bill of Rights.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hoe laat ik een gewoon geweer automatisch vuren?

Sinds 1986 is het bezit en de verkoop van automatische wapens in de VS verboden, tenzij mits uitdrukkelijke toestemming. Automatisch betekent dat u niet per schot op de trekker moet duwen, maar dat het wapen blijft schieten tot u de trekker opnieuw loslaat, of het magazijn leeg is.

Sinds enkele jaren zijn er nu hulpstukken op de markt waardoor dat omzeild wordt. Die "bumper fire stock" zijn vrij te koop omdat ze op zich niet dodelijk zijn. Als je ze aan een semi-automatisch geweer vastmaakt, kan je "automatic" vuren. Het tuig maakt daarbij gebruikt van de kracht van de terugslag, waardoor de trekker telkens opnieuw aangeraakt wordt zonder dat de schutter zijn of haar vinger moet veroeren.

Zo kan je dus semi-automatische wapens automatisch laten vuren en dat tot 600 kogels per minuut. Een prima tuig om dus snel een bloedbad aan te richten in een massa mensen, wat gebeurd is in Las Vegas. Volgens senator Feinstein wordt zo de wet uit 1986 omzeild en moet dat achterpoortje nu gesloten worden. Of de machtige wapenlobby dat zal laten gebeuren, moet nog blijken. President Donald Trump toonde zich alvast geen voorstander van een striktere wapenwetgeving en de Republikeinse meerderheid in het Congres wil die zelfs versoepelen, al zal dat voorlopig niet aan de orde zijn.

 

Meest gelezen