©John Foley/Opale/Leemage

Anne Wiazemsky (de "muze van Godard") is overleden

Anne Wiazemsky is gestorven. Dat meldt haar broer Pierre. De Franse actrice en auteur was de kleindochter van Nobelprijswinnaar voor Literatuur François Mauriac en de ex-vrouw van de Frans-Zwitserse regisseur Jean-Luc Godard. Ze was 70.

Wiazemsky maakte haar debuut op het witte scherm in de klassieke film "Au hasard Balthazar" (1966) van Robert Bresson. In die film over een mishandelde ezel met Christusallures speelde zij een elfachtige 19-jarige.

Een jaar later ontmoette zij Godard, op dat moment zowat de belangrijkste regisseur (of toch alleszins van de Nouvelle Vague). Tijdens de opnames van "La chinoise" traden zij in het huwelijk. In de film speelt de rosharige met het speelse gezicht 1 van de leden van een Maostische cel. De gebeurtenissen van mei 1968 staken echter stokken in de amoureuze wielen en het stel vervreemdde van elkaar. Dat jaar was zij ook te bewonderen in "Theorema" van Pier Paolo Pasolini.

Wiazemsky overleed aan de gevolgen van een slepende ziekte. In mei van dit jaar woonde ze nog het Filmfestival van Cannes bij voor de vertoning van de film "Redoutable" van Michel Hazanavicius. Het scenario ervan is immers gebaseerd op 1 van haar romans, "Un an après". Het merendeel van Wiazemsky's 15 romans draagt een autobiografische stempel. In 1998 won zij de Grote Romanprijs van de Académie française voor "Une poigne de gens", een boek over haar Russische wortels.

Meest gelezen