Oli4. D - Flickr / Creative Commons by-nc-nd

Antwerpse ring eerste snelweg met ledverlichting

Volgend jaar zullen er elke nacht ledlampen branden op de Antwerpse ring. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De jaren daarna volgen andere snelwegen.

Begin volgend jaar wordt alle verlichting op de Antwerpse ring vervangen door ledverlichting. Ledverlichting heeft verschillende voordelen, zegt Jef Schoenmaeker van het Agentschap Wegen en Verkeer.

"Ledlampen zijn helderder en het is energiezuiniger. Het kan beter gericht worden zodat er minder verlichting nodig is. Ledverlichting heeft ook een langere levensduur. Het is dus veiliger, zuiniger, beter voor het milieu en beter voor de portemonnee natuurlijk."  

Andere snelwegen volgen

Na de Antwerpse ring volgen de andere snelwegen, en daarna ook de gewestwegen. De Vlaamse overheid bespaart 4 miljoen euro per jaar dankzij de zuinige ledverlichting.

De overheid heeft ook beslist dat de verlichting op de Antwerpse ring en Brusselse Ring elke nacht zal branden. Op de andere snelwegen zoals de E17, de E313 en de E314 geldt er dynamische verlichting. Dat betekent dat de verlichting aangepast wordt aan de verkeerssituatie.

De invoering van de ledverlichting komt er nadat de afgelopen jaren al een paar kilometers snelweg - langs de A12, een stuk van de Antwerpse ring en de E17 - al als proef werden uitgerust met deze verlichting. Die proeven werden positief geëvalueerd. 

Meest gelezen