Belgisch advocatenkantoor wint award Financial Times

Unpaid.be is verkozen tot het beste juridische product van 2017 volgens de Britse zakenkrant Financial Times. Het is een tool  om de betaling van facturen af te dwingen, zonder tussenkomst van een rechtbank.

Het is het Gentse advocatenkantoor De Groote - De Man dat Unpaid.be uitvond. De uitvinding kwam er na een wetswijziging van Minister van Justitie Koen Geens. Die maakte het mogelijk om onbetwiste geldschulden tussen bedrijven buiten de rechtbank te laten invorderen. Daar speelde het advocatenkantoor op in.

De tool verloopt helemaal online. Bedrijven kunnen hun dossier invoegen, en dat wordt eerst bestudeerd. Is de geldschuld duidelijk en onbetwist, dan kan de betaling van de factuur juridisch afgedwongen worden. Het dossier gaat automatisch naar een gerechtsdeurwaarder, die binnen de vijf dagen een bevel tot betalen uitstuurt. Wordt daar niet op gereageerd, dan gaat het dossier naar de rechtbank. Die maakt na onderzoek dan een afdwingbaar vonnis, zonder dat het bedrijf zelf voor de rechtbank is moeten verschijnen. De tool is voor een bedrijf in principe gratis. Op het einde van de rit wordt de factuur betaald, mogelijk met enkele procenten verhoogd. De gerechtskosten zijn voor de debiteur, de persoon die de factuur dus niet had betaald. Die moet ook Unpaid.be betalen. Het gaat dan om 40 euro per onbetaalde factuur.

Er waren meer dan 1.003 juridische producten en diensten uit heel Europa, maar de Financial Times liet haar oog uiteindelijk dus vallen op een Belgische advocatenkantoor. Het is de eerste keer dat een Belgisch kantoor daar in de prijzen viel.

Meest gelezen