AFP or licensors

Dankzij Rusland krijgt Noord-Korea tweede internetverbinding

Een Russisch staatsbedrijf heeft een nieuwe internetverbinding met Noord-Korea geïnstalleerd, naast een andere die via China loopt. De nieuwe verbinding is geïnstalleerd door TransTeleCom, en is zondag waargenomen door analisten van Dyn Research, een maatschappij die de wereldwijde connectiviteit meet.

Tot nu toe was de verbinding die China Unicom installeerde, de enige voor het internetverkeer tussen Noord-Korea en de rest van de wereld. Met de tweede verbinding heeft Pyongyang "meer weerbaarheid in geval van eventuele aanvallen op de netwerkinfrastructuur", aldus Bryce Boland van het veiligheidsbedrijf FireEye.

De Washington Post berichtte onlangs nog dat de VS cyberaanvallen hadden uitgevoerd op Noord-Koreaanse hackers, om ze toegang tot het internet te ontzeggen.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft Pyongyang een eenheid van ongeveer 6.800 specialisten in cyberaanvallen. Die eenheid is beschuldigd van verschillende grootschalige cyberaanvallen, zoals die tegen Sony Pictures in 2014. Met slechts een internetverbinding met de buitenwereld, bleef het land zelf wel heel kwetsbaar.

Meest gelezen