Videospeler inladen...

De beste leerkracht? Dit is wat onze VRT NWS-collega's zich herinneren

Ze zijn nieuwsanker, politiek journalist of verslaggever voor Het Journaal of Terzake. Maar ooit zaten ze natuurlijk gewoon op schoolbanken. Welke leerkrachten zijn hen bijgebleven?

Het is vandaag de Internationale Dag van de Leerkracht. Unesco wijst daarmee op het recht op onderwijs voor alle kinderen. En op het belang van goede leerkrachten. Enkele collega's getuigen over hun schoolverleden.

Islam in strakke jeans

Majd Khalifeh is journalist op onze buitenlandredactie.  Als kind is hij in  verschillende landen naar school geweest. Toch herinnert hij zich vooral zijn leraar Nederlands, in België.

Ze gaf Nederlands op een volwassen en avontuurlijke manier.

"Het was bij haar meer een avontuur dan een les. Een groot verschil met andere lessen Nederlands voor nieuwkomers.  In sommige van die lessen voel je je net een kleuter. Je krijgt dan bijvoorbeeld een foto van een koe te zien, waarbij de leerkracht zegt: dit is een koe. Er zijn dus ook andere manieren om buitenlanders een taal bij te brengen."

Onze collega denkt ook geregeld terug aan zijn godsdienstleraar, toen hij in Syrië op de basisschool zat. De lerares zag er volgens hem niet meteen uit zoals we zouden verwachten.

Videospeler inladen...

Riadh Bahri is journalist bij onze binnenlandredactie. Voor hem is het belangrijk dat leerkrachten gepassioneerd bezig zijn met hun vak. Hij denkt daarbij terug aan de leerkracht Engels, die volledig opging in de Britse cultuur. "Je zag dat ook bij sommige wiskundeleraars. Die waren soms zo 'geeky' bezig dat je toch geboeid raakte door dat vak."

We waren soms rotzakskes. Dat hoort erbij.

Uit de lagere school in Wetteren onthoudt Bahri vooral de steun van twee leerkrachten, toen hij in 1999 vernam dat zijn jongste zus leukemie had. "Zij hebben mij supergoed begeleid om daar als kind mee om te gaan."

Videospeler inladen...

Voor nieuwsanker Hanne Decoutere was de school nooit veraf. "Mijn ouders gaven allebei lichamelijke opvoeding in de regio Hasselt. Ook als we 's avonds rond de tafel zaten, ging het dikwijls over het onderwijs."

Bij ons thuis ging het altijd over de school.

Toen ze nog voor Terzake werkte, was Decoutere geregeld te zien in de Wetstraat. Dat is geen toeval. De belangstelling voor politiek kwam er al op jonge leeftijd. Stilte graag. "Mevrouw Decoutere" geeft een korte demonstratie voor de klas.

Videospeler inladen...

Meest gelezen