Videospeler inladen...

De NRA wil nu toch praten over het reglementeren van "bump stocks"

De Amerikaanse National Rifle Association (NRA) is bereid te praten over een reglementering van de zogenaamde "bump stocks", een hulpstuk waarmee halfautomatische wapens omgevormd kunnen worden tot volautomatische. Het hulpmiddel werd gebruikt door Stephen Paddock, de man die in Las Vegas 59 mensen doodschoot.

De NRA is een machtige wapenlobby die zich altijd tegen een verstrenging van de wapenwetgeving heeft verzet, zelfs na de bloedbaden van de afgelopen jaren in verschillende scholen. Het is dus een verrassing dat de organisatie bereid is om te praten over het aan banden leggen van de  "bump stocks".

"De NRA vraagt dat de overheid meteen onderzoekt of deze accessoires voldoen aan de federale wetgeving", laat de organisatie in een mededeling weten. "De NRA is ervan overtuigd dat hulpstukken die ontwikkeld zijn om halfautomatische wapens te laten functioneren als volautomatische, onderworpen moeten zijn aan bijkomende regels". Volautomatische wapens kunnen tien keer zoveel kogels per minuut afvuren als halfautomatische.

Steun van de Republikeinen en het Witte Huis

De aankondiging van de NRA kwam er nadat de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, had gezegd dat het Congres de zaak zou moeten bekijken.

Ook vanuit het Witte Huis is er instemmend gereageerd op de aankondiging van de NRA. "We verwelkomen dat en we staan open om erover te praten", zei woordvoerster Sarah Huckabee. President Trump zou de zaak al besproken hebben met de Republikein Mark Amodei, bij zijn terugvlucht uit Las Vegas.

Vier jaar geleden was er al een wetgevend initiatief om de "bump stocks" te verbieden, maar dat voorstel kreeg toen geen meerderheid.

Meest gelezen