Dit werk van Nobelprijs­winnaar Ishiguro kon u op het witte doek "lezen"

De voorbije kwarteeuw is 4 keer werk van kersvers Nobelprijswinnaar Literatuur Kazuo Ishiguro verfilmd, soms met Oscarnominaties als resultaat. Een overzicht.

1. "The remains of the day" (1993)

In 1993 regisseert James Ivory "The remains of the day", een film naar de gelijknamige roman "De rest van de dag" van Ishiguro uit 1989. Die vertelt het verhaal van het wel en wee op het Britse landgoed Darlington Hall door de ogen van butler James Stevens voor en na WO II.

"The remains of the day" was goed voor liefst 8 Oscarnominaties in 1994, onder meer in de topcategorieën beste film, beste regisseur, beste acteur in een hoofdrol (Anthony Hopkins) en beste actrice in een hoofdrol (Emma Thompson).

2. "The saddest music in the world" (2003)

In 2003 ligt een origineel scenario van Ishiguro aan de basis van het script van "The saddest music in the world", een film van Guy Maddin. Die vertelt het verhaal van een baroness in Winnipeg die tijdens de Grote Depressie van de jaren 30 een wedstrijd om touw zet om de meest trieste muziek ter wereld te vinden. Muzikanten uit de hele wereld zakken naar de Canadese stad af in de hoop de hoofdprijs van 25.000 dollar in de wacht te slepen.

De hoofdrol is weggelegd voor Isabella Rossellini die nadien nog verschillende keren met Maddin zal samenwerken.

3. "The white countess" (2005)

Twee jaar later schrijft Ishiguro eigenhandig het scenario voor "The white countess", opnieuw een film van James Ivory. Het verhaal speelt zich af in Shanghai in het interbellum, waar de levenspaden van ene Sofia Belinskaya en ene Todd Jackson elkaar kruisen. Zij is een Russische aristocrate die haar thuisland is ontvlucht na de revolutie van 1917, hij is een voormalige Amerikaanse diplomaat.

Ivory en Ishiguro krijgen enkele opvallende namen bijeen voor deze film, met onder anderen Ralph Fiennes en Vanessa Redgrave in de hoofdrollen.

4. "Never let me go" (2010)

In 2010 waagt Mark Romanek zich aan de verfilming van "Never let me go", het boek van Ishiguro uit 2005. Het verhaal speelt zich af in een alternatieve jaren 70 en 80 en belicht de levens van enkele jongelui die louter bestaan om hun organen aan anderen te doneren tot hun eigen lichaam het begeeft.

Met grote namen als Charlotte Rampling, Carey Mulligan, Andrew Garfield, Sally Hawkins en Keira Knightley heeft ook deze film een topcast.

Meest gelezen