Videospeler inladen...

Gabriel Rios over thuisland Puerto Rico na orkaan Maria: "Voor de VS zijn wij geen prioriteit"

De VS geeft te weinig om Puerto Rico om zijn territorium de hulp te geven die het nodig heeft na de doortocht van orkaan Maria. Dat zegt Gabriel Rios die op het eiland is geboren. Hij plant een eigen actie om zijn steentje bij te dragen.

Dik 2 weken is het intussen geleden dat orkaan Maria over de Caraïben raasde en dood en vernieling zaaide. Vooral Puerto Rico kreeg het zwaar te verduren. Ook voor Gabriel Rios was dat een grote klap. De zanger bekend van "Broad daylight" en "Gold" is op het eiland geboren. Zijn ouders wonen er nog steeds.

"Na Irma was Maria de tweede orkaan in korte tijd die Puerto Rico trof", zegt hij vanavond in "Van Gils & Gasten" op Eén. "Voor Irma zijn mijn ouders na lang twijfelen niet gevlucht. Voor Maria hebben ze dat wel gedaan, ook omdat mijn vader erg ziek is."

Puerto Rico is eigenlijk een veredelde kolonie van de VS

Over de houding van de Amerikaanse president Donald Trump wil hij niet veel kwijt. "Liever steek ik mijn energie in mensen die goeie dingen doen. Onze relatie met de VS is complex. We betalen in dollar en hebben Amerikaanse paspoorten, maar we kunnen niet stemmen bij presidentsverkiezingen. We zijn een Amerikaans territorium, eigenlijk een veredelde kolonie."

"We hebben het gevoel dat we voor de VS niet belangrijk genoeg zijn om deftige hulp te krijgen. Met New Orleans na de doortocht van orkaan Katrina in 2005 was het eigenlijk net hetzelfde. Het gaat om prioriteiten en voor de VS zijn we geen prioriteit. We zijn een trots volk, maar we zijn erg afhankelijk van de VS. Dat leidt dat een vreemde situatie."

Deze keer is de vernieling compleet, veel mensen zullen vluchten

Rios ziet de toekomst van Puerto Rico somber in. "Het is een mooi land, dat het al een poos moeilijk heeft. Maar veel mensen zijn creatief en zochten voortdurend naar oplossingen. Nu is de vernieling zo compleet en vrees ik dat veel mensen zullen vluchten."

Toch blijft hij niet bij de pakken zitten. Sinds eind vorige maand is hij op tournee door Vlaanderen, Brussel en Nederland en die gelegenheid grijpt hij aan voor een actie. "Elke avond hoop ik 1.000 euro voor Puerto Rico op te halen bij het publiek. Als dat lukt, speel ik nog een half uur langer Caraïbische muziek."

Meest gelezen