Iraakse troepen bevrijden Hawijah, laatste bolwerk van IS binnen Irak

In het noorden van Irak heeft het leger het laatste echte bolwerk van de terreurgroep IS ingenomen. Hawijah ligt echter vlakbij de oliestad Kirkuk en een startpunt worden voor een conflict met de Iraakse Koerden.

Gepantserde eenheden van het reguliere Iraakse leger gesteund door sjiitische milities zijn na een week van vechten het centrum van Hawijah binnengedrongen. De stad -ongeveer zo groot als Leuven- was in 2014 in handen gevallen van de terreurgroep IS.

Hawijah was het laatste grote bolwerk van IS in het noorden van Irak. De terreurgroep controleert nu enkel nog twee kleine stadjes; Rawa in het noordwesten van het land en de grenspost Qa'im nabij Syrië. Ook in dat land verliest die groep steeds meer terrein.

Hawijah was al een tijd omsingeld door het Iraakse leger. Het is niet enkel van belang in de strijd tegen IS, maar kan ook een springplank vormen naar de oliestad Kirkuk, mocht het tot een treffen komen tussen het Iraakse leger en de Iraakse Koerden die onlangs in een referendum beslist hebben om de onafhankelijkheid uit te roepen. Kirkuk is tijdens de oorlog met IS in handen gevallen van de Iraaks-Koerdische "peshmerga", maar er wonen ook andere bevolkingsgroepen zoals Arabieren en Turkmenen.

"Turkije, Iran en Irak zullen oliekraan van de Koerden dichtdraaien"

De Turkse president Tayyip Erdogan dreigt er intussen mee op de oliepijpleidingen vanuit Iraaks-Koerdistan doorheen zijn land dicht te draaien als de Koerden zich afscheuren van Irak.

Erdogan wil dat samen doen met Irak -dat eerder al sancties tegen de Koerden heeft aangekondigd- en met Iran, dat hij net bezocht heeft. Erdogan vreest dat er in het vacuüm dat IS in Irak en Syrië achterlaat, een of meerdere Koerdische staten gaan ontstaan, een oude verzuchting van die bevolkingsgroep. Hij vreest vooral dat de Turkse Koerden en dan zeker de rebellengroep PKK dan ook hun staat willen stichten en die eventueel bij de andere Koerdistans willen aanhechten.

Toch zijn er andere spelers aanwezig. Vorige maand heeft de Russische oliegroep Rosneft een contract gesloten voor de aanleg van een pijpleiding voor aardgas vanuit Iraaks-Koerdistan naar Turkije en Europa.

Meest gelezen