Videospeler inladen...

Knokke-Heist spoort eenzame bejaarden op na analyse van hun stem

Het OCMW van Knokke-Heist wil eenzame bejaarden opsporen. En wil dat doen met behulp van telefoongesprekken. Dat schrijft Het Nieuwsblad.  Iemand aan de lijn belt een 65-plusser en oordeelt. Maar ook een gesofisticeerd computerprogramma kan helpen.

De ogen zijn de spiegel van de ziel, wordt al eens gezegd. Blijkbaar is de stem dat ook. Een stem verraadt veel. Het Gentse bedrijf Sebeco heeft software ontwikkeld die de stem analyseert en zo conclusies kan trekken over het gemoed van de spreker. "De stem wordt geanalyseerd op intonatie, variatie, tempo en hoogtes en laagtes in de stem. En zo kan men emoties afleiden", zegt Ingrid Walry, CEO van Sebeco, dat het programma ontwikkelde, in "De Ochtend".

Nu wil het OCMW van Knokke-Heist dus gebruik maken van dat programma om eenzaamheid bij senioren op te sporen. Een proefproject is gestart: 50 bejaarden zijn beschikbaar en zullen één keer per week gebeld worden. Uit het gesprek kan de telefonist dan afleiden hoe het gesteld is met het gemoed en het welbevinden aan de andere kant van de lijn. En het computerprogramma zal dan ook nog heel wat extra informatie bieden.

"Sommige bejaarden zullen blij zijn dat ze één keer per week iemand horen

Ingrid Walry, ontwikkelaar stemanalyseprogramma

"We helpen mensen in nood vanuit wetenschappelijke inzichten. We kleven er dan ook een "zone" op: groen, geel of rood. Groen is ok, oranje vraagt waakzaamheid, bij rood moet je direct helpen. Een app kan dan die groene, oranje of rode zorgsituatie doorsturen naar de smart phone van één of meerdere vertrouwenspersonen, gekozen na samenspraak met de bejaarde", zegt Walry nog. 

"Er is zoveel eenzaamheid, zoveel ellende bij mensen. Ze zullen blij zijn dat ze één keer per week iemand horen. En ja, het is een proefproject, maar we willen het ook uitrollen naar andere steden. Aalst heeft ook interesse, weet ik. En nog andere OCMW's."

Meest gelezen