Videospeler inladen...

Langdurig zieken willen weer aan de slag, maar mogen vaak niet

Duizenden langdurig zieken hebben sinds begin dit jaar zelf gevraagd om weer aan de slag te kunnen gaan. Sinds januari is daarvoor een nieuwe procedure. Maar 7 op de 10 krijgen te horen dat ze niet meer geschikt zijn voor hun job en ook geen aangepast werk kunnen doen bij hun werkgever. Dat blijkt uit cijfers die de christelijke vakbond opvroeg bij preventiediensten. 

Sinds begin dit jaar is er een nieuwe regeling om langdurig zieken meer kansen te geven om stap voor stap weer aan het werk te gaan. Daarbij kunnen ze aan hun werkgever vragen of ze via aangepast werk weer aan de slag kunnen. Want hoe langer iemand afwezig is door ziekte, hoe moeilijker het wordt om terug te keren naar de werkvloer, is de redenering. In een half jaar tijd zijn er in totaal al  5.408 aanvragen opgetekend voor de nieuwe regeling.  Dat blijkt uit cijfers van de eerste zes maanden van dit jaar die de christelijke vakbond opvroeg bij zes preventiediensten. 

Vooral de langdurig zieken zelf doen aanvraag voor re-integratie-traject

De aanvragen voor zo’n re-integratie-traject kunnen gebeuren door de langdurig zieke zelf, door de adviserend geneesheer van de mutualiteit of door de werkgever. Uit de cijfers blijkt dat vooral de langdurig zieken het initiatief nemen: in 66 procent van de gevallen vragen zij zelf om opnieuw aan de slag te kunnen. Slechts 24 procent van de aanvragen gingen van de werkgevers uit. 

Zeven op de tien mogen niet terugkeren naar vroegere werkgever

Veel langdurig zieken zijn dus gemotiveerd om terug aan de slag te gaan en dienen een aanvraag in. “Maar vaak komen ze van een kale reis thuis”, zegt Herman Fonck van het ACV. In 5.017 opgestarte re-integratieprocedures nam de arbeidsgeneesheer al een beslissing. En daaruit  blijkt dat 71 procent of 3.570 langdurig zieken  van de arbeidsgeneesheer te horen krijgen dat ze niet meer geschikt zijn voor hun vroegere job en ook geen ander, meer aangepast werk kunnen doen bij hun werkgever. “Dat is toch wel heel hard en getuigt toch van weinig inzet voor re-integratie”, vindt Fonck. 

In amper 12,5 procent van de gevallen oordeelde de arts dat de zieke ongeschikt is voor zijn vroegere beroep, maar wel in aanmerking komt voor aangepast werk. Veel te weinig, vindt het ACV, dat alle betrokken partijen oproept om meer werk te maken van aangepast werk, ook al is dat niet altijd makkelijk. 

Mogelijk zware gevolgen voor langdurig zieke die niet opnieuw aan de slag kan

“Wie als langdurig zieke zelf een aanvraag heeft ingediend om opnieuw te gaan werken en dan moet horen dat hij definitief niet terug kan naar zijn vroegere job, ook niet met aangepast werk, loopt een groot risico”, zegt Herman Fonck. “De werkgever heeft daarmee alle argumenten in handen om zijn werknemer wegens medische overmacht te ontslaan. Dat betekent dat de arbeidsovereenkomst van de ene dag op de andere dag kan worden verbroken zonder dat er ook maar 1 euro opzegvergoeding moet worden betaald”. 

Meest gelezen