Belga

Man die op voetgangers inreed tijdens Brusselse kerstmarkt, wordt geïnterneerd

De man die eind 2014 inreed op voetgangers tijdens Winterpret in Brussel, wordt geïnterneerd. Dat heeft de correctionele rechtbank in Brussel beslist. Internering betekent dat de man niet toerekeningsvatbaar was, en zich psychiatrisch moet laten begeleiden. 

Eind 2014 reed de man van 61 in op een groep voetgangers die net op een zebrapad aan het oversteken was, vlak aan de ijspiste op het Muntplein in het centrum van de stad. 5 mensen raakten gewond, onder wie ook agenten die de man probeerden tegen te houden. De man heeft een bipolaire stoornis en een psychiatrisch verleden. Van terreur werd nooit uitgegaan.

Zelf zegt hij dat hij kort voor de aanrijding ruzie had gekregen in een casino. Het personeel zou ten onrechte zijn chips hebben afgenomen. Toen hij even later stond aan te schuiven in de file voor het zebrapad, stak hij plots enkele wagens voorbij en reed hij in op de voetgangers. "Mijn sigaret was gevallen en in een reactie heb ik de rem gelost", verklaarde hij. "Ik heb nooit de bedoeling gehad om iemand aan te rijden of te doden." 

Maar die redenering is de rechter niet gevolgd. Volgens het parket en enkele getuigen reed de man wel degelijk doelbewust in op de voetgangers.  De rechtbank wil dat de man zich psychiatrisch laat begeleiden. Hij wordt dus geïnterneerd. 

Meest gelezen