Margrethe Vestager, de vrouw die Google 4,3 miljard kost

Op enkele jaren tijd is de Deense EU-commissaris Margrethe Vestager uitgegroeid tot de schrik van grote multinationale ondernemingen. Die krijgen megaboetes aangesmeerd als ze de Europese regels overtreden en zijn dat niet gewoon. Gisteren kreeg Google nog een recordboete van 4,3 miljard. Een portret van een vrouw die een opgestoken middenvinger als trofee op haar bureau heeft staan.

Gisteren kreeg de Amerikaanse internetgigant Google een recordboete van 4,3 miljard euro. Een sanctie opgelegd door de Europese Commissie, omdat het internetbedrijf zijn dominante positie misbruikt volgens de Commissie. Eerder dwong Europees commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager die andere gigant Apple Inc. -het grootste bedrijf ter wereld- om 13 miljard euro belastingen te betalen aan Ierland.

Mevrouw Vestager kwam de voorbije jaren al in het nieuws met haar harde aanpak van onterechte deals waarbij multinationals belastingen ontwijken en megaboetes voor diegenen die illegale kartels of andere afspraken maken.

Grote namen worden daarbij niet ontzien: Google kreeg vorig jaar al eens een recordboete van 2,4 miljard euro en Facebook ontsnapte ook niet aan de woede van de koppige Deense EU-commissaris, net zomin als diegenen die ooit dachten om prijsafspraken tussen vrachtwagenproducenten te maken.

De 49-jarige Vestager kreeg bakken kritiek vanuit de Verenigde Staten die haar Europees protectionisme verwijten, maar ze haalt even hard uit naar Europese bedrijven als die de EU-regels overtreden. Eerder vorig jaar verhinderde Vestager zo de geplande fusie tussen de LSE en Deutsche Börse, de groepen achter de beurzen van Londen, Milaan en Frankfurt.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Van domineesdochter tot rolmodel voor de serie "Borgen"

Net zoals Angela Merkel is Margrethe Vestager de dochter van een lutheraanse predikant; zelfs haar moeder was dat. Wellicht onthield de jonge Margrethe het scherpe onderscheid tussen goed en kwaad en dat zonder compromissen.

Vestager studeerde economie en ging in de politiek. Haar sociaal-liberale partij Radikale Venstre was coalitiepartner met de sociaaldemocraten van premier Helle Thornung-Schmidt. Vestager was minister van Onderwijs, Religieuze Zaken en nadien ook Economie en vicepremier. In die laatste functie liep de actrice Sidse Babett Knudsen enkele dagen met Vestager mee om zich in te leven voor haar rol als premier Birgitte Nyborg in de Deense tv-serie "Borgen".

Premier werd Vestager niet, maar wel werd ze eind 2014 door Denemarken naar voor geschoven als EU-commissaris voor Concurrentie in de Commissie van Jean-Claude Juncker. In die functie zou Vestager al snel nog bekender worden dan Borgen zelf.

Opgestoken middenvinger en gebreide olifantjes

De wat eigenzinnige Vestager is niet enkel een bron van ergernis voor grote bedrijven, als minister ging ze ook de confrontatie met de vakbonden in eigen land niet uit de weg toen ze de werkloosheidsuitkeringen verkleinde. Ze kreeg toen van een vakbondsman een beeldje met een opgestoken middenvinger "cadeau" en heeft die sindsdien als een trofee op haar bureau staan.

Vestager gaat voor dag en dauw joggen en heeft de gewoonte om nogal eens te breien tijdens vergaderingen, ook in de EU-Commissie. Een Deense tegenstander kreeg zo ooit een gebreid olifantje cadeau met de boodschap "een olifant is niet haatdragend, maar vergeet niets".

Vorig jaar kreeg Vestager een eredoctoraat van de KU Leuven. Ook daar is ze in goed gezelschap, want de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dezelfde Leuvense bekroning gekregen.

Meest gelezen