Stuur je naam naar Mars en verdien "frequent flyer miles" in de ruimte

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA biedt het grote publiek opnieuw de kans om zijn naam door te geven voor een "visitekaartje" naar de planeet Mars. Alle namen komen op een microchip terecht die meegaat met de Marslander InSight, die vanaf eind volgend jaar op de rode planeet onderzoek gaat doen naar wat er onder het Marsoppervlak leeft.

De NASA richt haar pijlen de komende jaren volop op Mars. Zo is het de ambitie om tegen 2030 bemande vluchten naar de rode planeet te sturen. In tussentijd staan nog heel wat andere Mars-projecten op stapel. In mei volgend jaar bijvoorbeeld wil de NASA een Marslander sturen, InSight, met het ambitieuze doel om 4,5 meter diep in de planeet te boren en te onderzoeken wat er onder het Marsoppervlak leeft.

Aan boord van InSight zullen niet alleen wetenschappelijke experimenten meegaan, maar ook een speciale microchip waarop plaats is voor de namen van honderdduizenden aardbewoners. De microchip als een soort visitekaartje dus. En het goede nieuws is dat jouw naam daarbij kan zijn. Tot 1 november kan je je naam doorgeven aan de NASA.

Iedereen naar Mars

Het visitekaartje is niet zozeer bedoeld om contact te leggen met eventuele Marsbewoners. Veel mensen dromen weg bij de ruimte, en wie heeft niet op een bepaald moment in zijn of haar leven een astronaut willen zijn? Op deze manier kan iedereen deel uitmaken van een ruimtemissie. "Mars blijft tot de verbeelding van jong en oud spreken", zegt Bruce Benardt, hoofdonderzoeker bij het InSight-project. "Dit biedt iedereen de kans om mee te gaan naar de rode planeet."

En niet alleen dat. Door je naam mee te sturen, verdien je "frequent flyer"-punten, die weergeven hoe jij als individu deel uitmaakt van de missies van de NASA. Het astronomische "spaarprogramma" loopt decennialang en over verschillende missies. Wie deelneemt, kan een heuse "boarding pass" downloaden om zijn "frequent flyer miles" te bekijken.

In 2015 lanceerde de NASA al eens een oproep aan het grote publiek om namen mee te sturen met InSight, schrijft de wetenschapswebsite Scientias. Bijna 827.000 mensen gaven toen aan die oproep gehoor. Dat grote enthousiasme heeft NASA aangezet tot het inbouwen van een tweede microchip.

"Mars-bevingen" en meteoren

InSight wordt de eerste missie die onderzoekt wat er onder het oppervlak van Mars gebeurt. Er wordt onder meer een seismometer geïnstalleerd om "Mars-bevingen" en de inslag van meteoren te detecteren. De seismische energie die bij die fenomeen vrijkomt, zal gebruikt worden om materiaal heel diep onder de grond te kunnen bestuderen. Daarnaast zal ook een "zelfborende" warmtesonde ingezet worden om meters diep onder het oppervlak te boren.

Samen met andere InSight-experimenten moeten ze ons meer inzicht bieden over de manier waarop rotsachtige planeten, zoals de aarde, gevormd en ontstaan zijn.

Meest gelezen