Videospeler inladen...

Nobelprijs Literatuur is voor Brits-Japanse auteur Kazuo Ishiguro

De Nobelprijs voor Literatuur gaat naar de Japans-Britse auteur Kazuo "Ish" Ishiguro (62). Hij won in 1989 al eens de Booker Prize met "The remains of the day" ("De rest van de dag"), dat ook verfilmd werd. In een eerste reactie noemt hij de bekroning "een magnifieke eer".

Ishiguro werd in Nagasaki geboren en verhuisde op zijn vijfde naar Guildford in Engeland. Eerder won hij de prestigieuze Man Booker Prize met "The remains of the day" waarin butler James Stevens terugblikt op zijn leven en politieke en romantische relaties. In de filmversie vertolken Anthony Hopkins en Emma Thompson de hoofdrollen. Een ander boek van Ishiguro dat in 2010 verfilmd werd, is "Never let me go" ("Laat me nooit alleen") waarin hij de grenzen van sciencefiction verkent en orgaandonatie aankaart.

"Grote emotionele impact"

De Zweedse Academie looft Ishiguro om zijn "grote emotionele impact". De Brit heeft acht boeken geschreven, maar hij schreef ook al scripts voor films en televisie. Zijn boeken gaan voornamelijk over tijd, herinnering en zelfbedrog en zijn al in meer dan 40 talen vertaald. Hij is een van de meest gelauwerde auteurs uit het Engelse taalgebied.

De auteur prijkte niet op de lijst voor topfavorieten voor de Nobelprijs. Daar stonden namen als Ngugi wa Thiong'o (Kenia), Haruki Murakami (Japan) en Margaret Atwood (Canada, de schrijfster achter de met Emmy's overladen "The handmaid's tale") of Amos Oz (Israël) op.

Ik treed in de voetsporen van de grootste schrijvers aller tijden

In een eerste reactie zegt Ishiguro dat hij "bijzonder geflatteerd" is door de bekroning. "Het is een magnifieke eer", vertelt hij aan de BBC. "Het betekent dat ik in de voetsporen treed van de grootste schrijvers aller tijden. Het is een fantastische erkenning."

De auteur hoopt dat de Nobelprijs een positieve kracht kan zijn. "De wereld bevindt zich op een heel onzeker moment. Ik hoop dat de Nobelprijzen een kracht kunnen vormen voor iets positiefs in de wereld. Het is in elk geval het moment. Ik zou diep ontroerd zijn mocht ik dit jaar deel kunnen uitmaken van een soort klimaat dat tot een positieve atmosfeer bijdraagt."

Aan de Nobelprijs voor Literatuur hangt een beloning van 8 miljoen Zweedse kroon (822.000 euro) vast. De laatste Britse laureaat dateert van tien jaar geleden. Toen won Doris Lessing. Haar reactie in 2007 sprak boekdelen: "O, Christ... this has been going on for thirty years". Vorig jaar won verrassend genoeg nog singer-songwriter Bob Dylan.

Zoals wel vaker gebeurt bij laureaten van de Nobelprijs voor Literatuur, doet Ishiguro lang niet bij iedereen een belletje rinkelen. Dat toont onderstaande rondvraag van VRT NWS bij boekhandel Passa Porta in Brussel aan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen