Onderwijs in Nederland lag vandaag plat

In Nederland hebben tienduizenden leerkrachten van basisscholen actie gevoerd in het Haagse Zuiderpark. De leraren willen meer geld voor het basisonderwijs. Ook in andere steden protesteerden leerkrachten.

90% van de leraren uit het basisonderwijs in Nederland staakten vandaag. Ze willen dat er 1,4 miljard euro voor het onderwijs beschikbaar wordt gesteld, waarvan minimaal 900 miljoen voor de lonen van leraren. De rest van dat geld moet worden gebruikt om de werkdruk te verlichten. De grootste actie was er in Den Haag, waar tienduizenden leerkrachten samenkwamen. Voor leraren die niet naar Den Haag wilden of konden afzakken, waren er manifestaties in Groningen, Arnhem, Helmond en Venray.

Gisteravond bevestigden Haagse bronnen dat de vier formerende partijen bijna een half miljard willen steken in de verlaging van de werkdruk in het basisonderwijs, bijvoorbeeld door kleinere klassen en onderwijsondersteuners. Twee weken geleden had de regering al 270 miljoen euro toegezegd voor salarissen. Het half miljard zou bovenop die 270 miljoen euro komen.

Werkdruk en verloning zijn twee pijnpunten in het basisonderwijs. Uit een enquête blijkt dat veel afgestudeerde leerkrachten die niet meer in het onderwijs werken, bereid zijn om terug te keren voor de klas. Maar dan moet er wel iets worden gedaan aan de werkdruk en het relatief lage salaris van basisschoolleraren. Ook de administratieve rompslomp en te weinig carrièremogelijkheden zijn vaak genoemde bezwaren die een terugkeer in de weg staan.  

De laatste grote onderwijsstaking in Nederland was in 2012. Toen demonstreerden ongeveer 50.000 leraren en ondersteunend personeel in de Arena in Amsterdam tegen bezuinigingen op passend onderwijs voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben.

Doordat het onderwijs vandaag plat lag, moesten heel wat ouders op zoek naar een alternatief. Sommigen namen hun kinderen mee naar het werk, maar op de meeste plekken werden kinderen opgevangen op bijvoorbeeld de buitenschoolse opvang. Ook veel sportverenigingen boden een oplossing, door een open dag te organiseren en kinderen konden met korting naar het zwembad, de dierentuin of de bioscoop. Die laatsten zaten op vele plaatsen vol.

Als er geen gehoor wordt gegeven aan de eisen, overwegen de leraren in november een tweedaagse staking te houden.

Meest gelezen