Oudergem wil fusie, buurgemeente Watermaal-Bosvoorde houdt boot af

Als het van waarnemend burgemeester van Oudergem Christophe Magdalijns (DéFI) afhangt, fuseert zijn gemeente ten laatste tegen 2030 met buurgemeente Watermaal-Bosvoorde. Dat zegt hij in de krant La Libre Belgique. In Watermaal-Bosvoorde zélf zijn ze
het idee veel minder genegen.

Waarnemend burgemeester Magdalijns spreekt van een fusievoorstel dat een pak voordelen zou opleveren voor beide Brusselse gemeenten. Enerzijds zou het budgettair een slimme zet zijn. Één fusiegemeente met één stel gemeentelijke diensten zou volgens Magdalijns miljoenen euro’s kunnen besparen. Anderzijds zet een fusie de deur op een kier voor meer stedelijke ontwikkeling, zegt Magdalijns.

Het plan zou ook een voorbeeld kunnen zijn voor gemeentebesturen
in het Franstalig landsgedeelte. In Vlaanderen hebben al 12 gemeenten beslist om te fuseren, in Wallonië staat de teller nog op nul.

Een naam voor de voorgestelde fusiegemeente Oudergem-Watermaal-Bosvoorde is er nog niet, maar de burgemeester van Oudergem laat wel al een ballonnetje op: Zoniën, omwille van de ligging van de twee Brusselse gemeenten.

Op papier lijkt de samensmelting enkel voordelen op te leveren, maar het fusievoorstel uit Oudergem stuit voorlopig wel al op een niet te onderschatten hindernis: de burgemeester van Watermaal-Bosvoorde Olivier Deleuze (Ecolo – Groen).

Fuseren? Nee, bedankt!

“Tja, ik heb het voorstel ook gelezen in de krant”, zucht Deleuze. “Het is goed dat er wordt nagedacht over besparingen, maar concrete gesprekken over een mogelijke fusie zijn er nooit geweest. Watermaal-Bosvoorde is een kleine, groene, serene gemeente. En daar hebben onze inwoners ook behoefte aan. Het is een gemeente waar je na een drukke, stressvolle werkdag nog tot rust kan komen, op een terras met een goed glas wijn. Onze inwoners staan écht niet te springen om daar snel verandering in te brengen door groter te worden.” 

Over de voorgestelde naam Zoniën is Deleuze duidelijk. “Die fusie komt er niet zolang ik er ben", besluit hij. "Dus een mogelijke naamsverandering interesseert me eerlijk gezegd helemaal niet.”

Meest gelezen