Videospeler inladen...

Overlevende Las Vegas blijft achter wapenwet staan: "Dader deed dit met zijn wapens. Hij koos fout"

Zorgen dat je in leven blijft. Het was de enige boodschap die een hele tijd door het hoofd van Ron spookte, toen hij vluchtte van de gruwelijke schietpartij in Las Vegas afgelopen maandag. Nog steeds erg onder de indruk doet hij zijn verhaal aan VRT NWS-journalist Björn Soenens. Maar de wapenwet, die moet niet worden aangepast, vindt hij. "De dader koos ervoor om dit met zijn wapens te doen. Hij koos fout."

expert
Björn Soenens
Amerikacorrespondent van VRT NWS. Hij woont in Brooklyn, New York City. | Voor meer van Björn Soenens, klik hier.

Ron was samen met zijn 26-jarige zoon op het countryfestival in Las Vegas, afgelopen maandag, toen Stephen Paddock er toesloeg met zijn wapen. "Heel wat mensen lagen dood op de grond", zo getuigt de man aan VRT NWS. "Mensen vielen als vliegen neer."

"Vluchten, dat is het enige wat op dat moment door je hoofd spookt. Vluchten. En in leven blijven", zo zegt de man. "We liepen weg, door de kogels door. We deden er alles aan om in leven te blijven."

Videospeler inladen...

Gewond en schrik

De twee vluchtten - net als vele anderen - naar een hotel. "Heel veel mensen waren gewond, ze hadden schrik, ze wisten niet wat ze moesten doen of waar ze naartoe moesten. Er was paniek, totale paniek." 

Even later voelde Ron pijn in zijn borst. Hij kreeg een hartaanval en verbleef twee dagen in het ziekenhuis. Ondertussen is hij weer aan de betere hand.

Mijn zoon heeft een trauma opgelopen. Hij is 26. Zoiets als dit heeft hij nog nooit in zijn leven gezien.

"Ik heb geen trauma opgelopen, maar mijn zoon wel", zo zegt de man nog. "Hij is 26. Zoiets als dit heeft hij nog nooit in zijn leven gezien of gehoord. Hij wil er niet over praten. Hopelijk kan ik hem helpen om erdoor te komen."

Wapenwet

Hoewel hij de dramatische gebeurtenissen van dichtbij heeft meegemaakt, blijft de man wel achter de Amerikaanse wapenwet staan. "Ik heb geen probleem met mensen die wapens verzamelen. Deze man koos ervoor om dit ermee te doen. Hij koos fout. Het was een lafaard, want hij besliste om het leven weg te nemen van mensen die hij zelfs niet kende."

Ik moet mijn leven ten volle leven. Je weet nooit wanneer het zal eindigen.

Hoe het nu verder moet? "Ik moet mijn leven ten volle leven", zo besluit hij, "want je weet nooit wanneer het zal eindigen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen