Videospeler inladen...

Premier Michel nog geen voorstander van internationale bemiddeling in Spanje

Premier Charles Michel is nog geen voorstander van internationale of Europese bemiddeling tussen de Spaanse overheid en Catalonië. Eerst wil hij dat alles in het werk wordt gesteld om de dialoog in Spanje aan te moedigen. Dat heeft de eerste minister donderdag verklaard tijdens een minidebat in de Kamer.

De premier kreeg tijdens het vragenuurtje vragen vanuit twaalf partijen over het geweld tijdens het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Hij was zondag een van de eerste en enige Europese leiders die het brutale geweld van de Spaanse ordetroepen veroordeelde. "Geweld kan nooit een antwoord zijn als men geconfronteerd wordt met een politieke crisis", verklaarde Michel.

Nog geen internationale bemiddeling

De regeringsleider gaf aan dat hij de voorbije dagen verschillende contacten heeft belegd met verschillende Europese gezagsdragers. "Iedereen zit op dezelfde lijn", aldus Michel. "Er kan geen geweld zijn en we moeten er alles aan doen om de dialoog in Spanje aan te moedigen". Toch voegde de premier er aan toe een internationale of Europese bemiddeling "nog niet" te steunen, al suggereerde hij dat de situatie later nog kan worden geëvalueerd in functie van de ontwikkelingen in Spanje. Over de eventuele erkenning van de onafhankelijkheid van Catalonië wilde premier Michel nog geen uitspraken doen. "Je kan je niet uitspreken over iets dat er nog niet is. Je kan geen dialoog vragen en al een oordeel vellen over de gevolgen van die dialoog".

De Catalaanse zaak

Elke partij veroordeelde in haar tussenkomst het geweld tijdens het referendum. Er viel ook - al dan niet expliciet - kritiek te horen op N-VA. De Catalaanse zaak ligt zoals bekend de Vlaamsnationalistische partij na aan het hart en N-VA liet geen gelegenheid onbenut om het hardhandige optreden vanuit Madrid aan de kaak te stellen.

"Ik neem afstand van diegenen die dit gebruiken voor hun eigen separatistische agenda", stelde Wouter De Vriendt (Groen). Hij merkte op dat N-VA het separatisme - of de communautaire agenda - niet naar voren schuift in de nakende verkiezingscampagne" en het dan maar gaat zoeken in het buitenland". Ook Patrick Dewael (Open Vld) stelde vast "dat men in het buitenland iets meer durft".

Hij verwees ook naar de uitspraak van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die eerder deze week verklaarde jaloers te zijn op de Catalanen. "Als ik kijk naar onze opeenvolgende staatshervormingen, zonder geweld en bloedvergieten, dan kunnen Spanje en Catalonië nog een voorbeeld nemen aan België".

Zijn CD&V-collega Servais Verherstraeten benadrukte eveneens dat de communautaire stappen die in ons land werden gezet, gebeurden binnen het democratisch en rechtsprakelijk kader. "Het is gemakkelijk straffe uitspraken te doen. Het is veel moeilijker om met mensen met wie je van mening verschilt, rond de tafel te gaan zitten", aldus Verherstraeten.

Peter Luykx (N-VA) zei voorstander te zijn van een dialoog, maar benadrukte dat Madrid steevast de Catalaanse vraag om rond de tafel te gaan zitten, afwijst. Hij riep daarbij op de druk op Madrid op te voeren, niet op de Catalanen.

Meest gelezen